McLaren se ponovo vraća na Mercedesove motore?

McLaren se ponovo vraća na Mercedesove motore?

Nakon što su predsezonska testiranja završena s katastrofalnim rezultatima za McLaren i Hondu, vrlo brzo su se javile glasine da McLaren traži novo rješenje za pogonsku jedinicu. Prema prvim glasinama McLaren traži način kako da raskine ugovor s Hondom koji ima do 2024. godine, a sada se govori i novom dobavljaču motora.

Prema posljednjim glasinama McLaren je već stupio u kontakt s Mercedesom oko eventualne isporuke pogonske jedinice ako se ne riješe problemi s Hondinom pogonskom jedinicom. Realno gledajući, problemi se neće riješiti jer to u Sakuri očito ne znaju napraviti za četiri godine. Ovu vijest prenose brojni svjetski mediji poput BBC-a, Autosporta, Motorsporta i GPUpdatea.

Toto Wolff je izjavio da je Mercedes spreman isporučiti motore svom bivšem partneru, a u prilog tome ide i činjenica da je Manor napustio F1, tako da bi teoretski Mercedes već ove godine mogao isporučiti motor. Koliko je to moguće s pravne, finansijske i tehničke strane, to je već druga stvar…

McLaren i Mercedes surađivali su od 1995. do 2009. i u tom periodu osvojili tri vozačka i jedan konstruktorski naslov. McLarenov trkaći direktor Eric Bouller ove sedmice je izjavio da bi s Mercedesovim motorima ponovno pobjeđivali.

Svoje frustracije glasno je izrazio i Fernando Alonso koji je priznao da je motor na testiranjima razvijao manje snage nego na kraju prošle sezone. Jedna od mogućnosti koja bi mogla popraviti katastrofalno stanje Hondine pogonske jedinice je da Honda angažuje jednu vanjskog partnera za razvoj motora, kao što je to uradio Red Bull sa Ilmorom.

Nekada je za Hondu motore pripremao Mugen, pa pronalazak takvog partnera mogao bi biti prekretnica u odnosima McLarena i Honde.

Prva utrka sezone 2017. vozi se narednog vikenda za VN Australije.

Kategorije: Formula 1