Mercedesova pogonska jedinica na granici pouzdanosti

Mercedesova pogonska jedinica na granici pouzdanosti

Mercedesov šef Toto Wolff potvrdio je da je njegov tim na prošloj utrci u Barceloni imo dosad neviđen kvar na turbu punjaču zbog kojeg Valtteri Bottas nije završio utrku.

Bottas je u utrku za VN Španije krenuo sa trećega mjesta i to sa starim motorom nakon što je sa novim imao problema u petak. Mercedes je u Španiji svojim vozačima promijenio motore kao dio planiranoga ciklusa, ali problemi sa curenjem vode u Bottasovoj pogonskoj jedinici prisililo je tim da u njegov bolid vrate stari motor.

Analiza nakon utrke pokazala je da je Bottasov stari motor imao problem sa turbo punjačem koji dosad nisu sreli.

“Ustanovili smo problem sa turbom, dosad nismo vidjeli takav kvar. To samo pokazuje da morate biti dvostruko oprezni. Ovo je tehnički sport i ako rastežete granice, susrest ćete tehničke probleme”, rekao je Wollf.

Za razliku od prošle tri sezone u kojima su dominirali Formulom 1, Mercedes je ove godine u velikoj borbi s Ferrarijem. Mercedes ove godine ima veći pritisak da iz svoga motora izvuče što više performansi uz zadržavanje pouzdanosti.

“U velikoj smo borbi s Ferrarijem. Sa jedne strane to je vrlo uzbudljivo i izazovno, ali sa druge strane, to će rastegnuti naše granice. Svakoga vikenda smo na granici, to je nova stvarnost u Formuli 1 2017”, rekao je Wolff.

Kategorije: Formula 1