Red Bull ima gumeni nos

Nova afera u Formuli 1 – Red Bull ima gumeni nos!

Formula 1

Na pomolu je nova afera u Formuli 1, a glavni akter je ponovo Red Bull. Afera je otvorena nakon što se na internetu pojavio usporeni snimak Vettelovog zaustavljanja u boksu za VN Abu Dhabia radi zamjene oštećenog nosa. Tom prilikom mehaničar koji skida nos pritiskom svojih ruku savija određene dijelove nosa Red Bullovog bolida. Nakon što se pojavio ovaj snimak krenule su rasprave da li se radi o ilegalnim dijelovima na Red Bullovom bolidu. Očekivano, najglasniji su bili talijanski novinari Autosprinta i Tuttosporta, koji su traže jasno očitanje FIA-e o ovoj aferi, te koji smatraju da je Red Bull prekršio pravilnik.

Njemački Auto Motor und Sport sasvim je drugačijeg mišljenja kada je u pitanju gumeni nos te smatraju da je sve u skladu sa tehničkim pravilnikom FIA-e. Prema njihovim navodima ekstremiteti se uvijek prave od nešto lakših materijala. Auto Motor und Sport tvrdi da je prvih 150 mm ekstremiteta nosa uvijek konstruirano od nešto lakših i fleksibilnijih materijala, kako za potrebe FIA-inog mandatornog crash testa koji nos izlaže sili od 10G, tako i za slučajeve manjih sudara sa krhotinama ili drugim bolidima. Kako je fleksibilan, gumeni nos u takvim situacijama bolje prihvata energiju predmeta i odbija ga od bolida, dok bi direktni sudar sa karbonskom površinom mogao bi dovesti do većih oštećenja.

Tvrdnje Auto Motor und Sport-a svojim objašnjenjem nisu baš sviju uvjerili o legalnosti gumenog nosa, pa tako jedan od suparničkih timova tražit će zvanično očitovanje FIA-e po pitanju gumenog nosa.  A može se i predpostaviti ko…


Igra na rubu legalnosti

Već nekoliko sezona Red Bull se optužuje da na svom bolidu imaju ilegalne dijelove, ali to mu nikad nije zvanično dokazano. McLaren i Ferrari su pravili uporedne slike o visini svojih i Red Bull bolida gdje se jasno moglo vidjeti da je Red Bull na istim slikama osjetno niži što mu je pružalo određenu prednost. Ali to FIA-i nije bilo dovoljno, a sve njene testove Red Bullov bolid je prolazio.

Dugo vremena bila je nepoznanica zbog čega su neki dijelovi Red Bull bolida savitljivi a ipak zadovoljavaju tehnički pravilniki FIA-e. Čini se kako je kako je ta “misterija” riješena, a treba sačekati odluku FIA-e kako bi se ova priča završila.

Po našem mišljenu nema sumnje da se radi o inovativnom rješenju, ali i ilegalnom. Teško je i predpostaviti kako će FIA riješti ovaj slučaj, jer pravila se tumače na različite načine, ovisno tome ko ih krši.

Kategorije: Formula 1