Ron Dennis: Mercedes isporučuje slabiji motor McLarenu!

Mercedes F1 motori 2014-2018

Ron Dennis: Mercedes isporučuje slabiji motor McLarenu!

Sa završetkom sezone 2014. McLaren će prestati koristiti Mercedesove motore u svojim F1 bolidima, a davno već prije isteka ugovora napravljen je partnerski ugovor sa japanskom Hondom koja će zamjeniti Mercedes u britanskoj ekipi.

Na početku sezone 2014. Kevin Magnussen je na VN Australije zauzeo treće mjesto i činilo se kako je McLaren izašao iz „crne rupe“ u koju je upao prošle godine po pitanju performansi bolida. No, to je samo bio jedan kratki bljesak, jer brtianska ekipa „za dlaku“ ima bolje performanse nego prošle godine. Prošle godine imali su zaista veliki problema, a ponajviše zbog loše konstrkucije bolida.

Ove godine McLarenova šasija i nije toliko loša, rekli bi smo prosječna. No, pored porsječne šasije mogli bi smo reći da McLaren ima i prosječan motor. Svako ko je imalo bolje upućen u F1 jasno je da McLaren ove godine ima sigurno nešto slabiji motor u odnosu na fabričku ekipu Mercedesa, ali i na druge timove koje pokreće „isti“ motor.

Po ovom pitanju oglasio se i Ron Dennis koji je javno optužio Mercedes da McLarenu daje slabiji motor nego svom F1 timu. U kritikama se priključio i Eric Boullier, pa su njih dvojca u proteklih par sedmica dali nekoliko izjava o nemogućnosti osvajanja naslova prvaka bez fabričke  podrške dobavljača motora.

Ron Dennis je otišao korak dalje u izjavama pa je rekao da je McLaren ove godine loš zato što mu Mercedes namjerno daje slabiji motor.

„Govoreći o motorima, jednostavno nemamo šansu osvojiti naslov prvaka zato što nam naš dobavljač motora ne daje najbolji mogući motor, bez obzira o kome se radilo.“ – izjavio je Dennis za Speedweek.

Da se ne radi o pukom prebacivanju krivice potvrđuje i činjenica je McLaren imao problema sa maksimalnom brzinom na stazi u Monzi gdje je potreban najmanji aerodinamiči potisak. Konkretno, Mercedes i Williams su bili mnogo jači na dugim pravcima, a ništa lošija nije bila ni Force India. Slično se događalo i na drugim stazama gdje snaga motora igrala glavnu ulogu.

Kategorije: Formula 1