Dakar: 7. etapa

Dakar: 7. etapa / Copiapo – Copiapo

Konvoj preko ledenih Anda!

Despresa i prestigao ga. Prije nego je Coma prestigao Despresa, Despres se izgubio i izgubio dvije minute. Nakon što ga je Coma prestigao, Despres nije pokušavao da ga pretekne, sam je izjavio “da je bio lijen”, te je etapu završio kao drugi sa zaostatkom 2 minute i tri sekunde. Na trećem mjestu završio Goncalves za zaostatkom od 2 minuta i 49 sekundi za drugoplasiranim. U generalnom poredku vodi Despres sa 7,5 minuta prednosti, drugi je COma, treći Rodrigues.

Automobili – Teška etapa na Dakaru, ali i dosta uzbudljivija od zadnjih nekoliko. Pobjedio je tim Robby Gordona, tačnije njegov timski kolega Nasser Al-Attiyah. Robby i Nasser prije etape su imali jedan sastanak, na kojem mu je Robby rekao da nemogu više priuštiti greške iz prijašnjih etapa i da moraju početi raditi ozbiljan posao. Čini se kako je Nasser to ozbiljno shvatio i nagazio Hammera do kraja, ne obazirući se na timske odredbe. Njegovoj pobjedi pogodovala je dionica koja je jako odgovarala Hammeru.

Drugi je završio Robby Gordon koji je odvezao odličan prvi dio etape, ali pri kraju etape je imao određene probleme i probušenu gumu. U tom momentu pretekao ga je Peterhanesel, ali je Gordon uspio da se vrati i pred samim ciljem vrati drugu poziciju sa prednošću od 23 sekunde nad Peterhanselom. Peterhansel je završio tek kao treći ali je ostao prvi u generalnom plasmanu. Holowczyc polahko gubi prednost, pa tako sad Gordon koji se probio na trću poziciju kasni manje od dvije minute.

Kamioni – Prvi problematičan dan za Iveco od kako je počeo ovogodišnji Dakar. Pobjedili su i današnju etapu ali ne tako uvjerljivo kao prošle. Posada Iveca sa De Rooyom slavila je na današnjoj etapi, a kao drugi završio je odlični Loprais na Tatri, koji je uvijek konkurentan pa i vrijeme dok je Kamaz harao sa Chaginom. Danas je za De Rooyom zakasnio svega 3 minute i 59 sekndi. Malo je “sunce ugrijalo” Kamaza, pa je danas njihova posada sa Karginovim završila kao treća sa zaostako od 16 minuta i 32 sekunde za drugim. Ardavichus je bio četvrti ali on je 17 minuta i 37 sekundi zakasnio za timskim kolegom. Veliki problemi i blijedo izdanje Kamaza nakon odlsaka Chagina.

Generalni plasman se promjenio, De Rooy je sa Ivecom prvi, ali sjajni Loprais se probio sa Tatrom na drugo mjesto i zaostaje 17 minuta i 10 skenudi, treći je Stacey sa Ivecom koji zaostaje 33 minute i 14 sekundi, a onda slijedi Ardavichus sa Kmazom koji kasni katastrofalni 45 minuta i 15 sekundi ako uzmemo da je Kamaz prosle godine pomeo konkurenciju kao i prethodnih godina.

8.1.2012 je odmor, neće se voziti. Toliko željeni odmor dobro će doći najviše malim timovima i pojedincima da naprave nešto na svojim mašinama i da se bolje spreme za nastavak Dakara.

Kategorije: Rally Dakar