Dakar rally 2013: Etapa 5.

Dakar rally 2013: Etapa 5.

kamaz dakar 2013

Peta etapa ovogodišnjeg rally Dakara vožena je u dužini do 411 kilometara sa 136 km specijala. Rezultati pete etape nisu znatnije uticali na promjenu u generalnom plasmanu.


Motori

Pobjednik pete etape je franczu David Casteu na Yamahi. On je dionicu pete etape odvezao sa vremenom od 1 sat 39 minuta i 42 sekunde. Kao drugi etapu je završio njegov sunarodnjak Pain takođe na Yamahi koji je kasnio 01:09 miuta. Ujedno njih dvojca su i obilježili petu etapu. Kao treći završio je španac Pedrero na KTM-u sa zaostatkom od 02:58 minuta.

Pobjednik četvrte etape danas je imao jako loš rezultat, pa je tako na kraju imao zaostatak od 3 sata i 3 sekunde. Krivac za ogromni zaostatak je kvar na pumpi za gorivo. Branilac titule Despres završio je kao peti 04:07 minuta zaostatka. U generalnom plasmanu prvi je Pain, drugi Casteu, a treći je branilac titule Despres.


Automobili

Nasser Al-Attiyah nije uspio napraviti prvi ovogodišnji “hat-trick” u etapnim pobjedama kada su automobili u pitanju. Dolaskom na teren koji više odgovara MINI automobilima situacija se znatno promjenila, pa je tako danas pobjedio Joan (Nani) Roma sa vremenom 1 sat 49 minuta i 40 sekundi. Drugi je bio Peterhansel sa zaostatkom 01:23 minute, a konačno dobar rezultato je ostvario i Gordon sa Hummerom, koji je kasnio 01:41 minut. Četvrti je bio De Villieris, a nakon jučerašnjeg debakla Sainz je zauzeo peto mjesto. Al-Attiyah je završio kao sedmi. U generalnom plasmanu vodi Peterhansel, drugi je Al-Attiyah, a treći je De Villieris.


Kamioni

Petu etapu najduže su vozili vozači kamiona, a prvi ciljem je prošao Stacey sa Ivecom s vremenom 2 sata 7 minuta i 34 sekunde. Jučerašnji dobar rezultat Kamaza nastavio je danas Nikolaev koji je završio kao drugi sa zaostatkom 01:53 minute, a treći je bio De Rooy sa 02:32 minute. Zatim slijede dva kamaza, Mardeev i Karginov. Čini se kako se Kamaz polahko vraća u formu.

Nakon današnje etape u konkurenciji kamiona i dalje vodi De Rooy ispred Nikolaeva u Kamazu koji kasni 05:33 minute, a treće mjesto zauzima Mardeev takođe vozač Kamaza koji kasni 17:06 minuta.

Šesta etapa vozit će se od Arica do Calamae u dužini od 767 km, specijal 454 km.

Dakar rally 2013: Etapa 5.

Kategorije: Rally Dakar