Etapa 12. – Dakar rally 2013.

Dakar rally 2013: Etapa 12.

dakar 2013 kamaz etapa 12

Kako se ovogodišnji Dakar bliži kraju sve je izvjesnije da će Despres i Peterhansel uspjet odbraniti titule. Iako nisu bili stalno na pobjedničkim postoljima tokom odveženih etapa, konstantno dobri rezultati pokazali su se mnogo značajnijim. Do kraja Dakara ostale su još dvije etape uključujući 13-tu koja se vozi danas, od Fiambalae do Copiapoa.


Motori

Pobjednik dvanaeste etape je Holanđanin Liefhebber na KTM-u koji je dionucu dvanaeste etape prešao za 4 sata, 20 minuta i 37 sekundi, a 15:59 minuta poslije kao drugi završio je Čileanac Smith takođe sa KTM-om. Francuz Payen sa Yamahom za vodećim je kasni 28:43 minute što je bilo dovoljno za treće mjesto. U generalnom plasmanu vodi Despres sa 05:39 minuta ispred portugalca Fariae. Treći je Čileanac Lopez koji kasni 13:40 minuta.


Automobili

Nani Roma dobio je još jednu etapu na ovogodišnjem Dakaru. Za pobjedu na dvanaestoj etapi bilo mu je potrebno vrijeme od 3 sata 36 minuta i 34 sekunde. Kao drugi završio je Gordon sa 04:18 minuta zaostatka, a kao treći ciljem je prošao De Villiers sa 04:25 minuta zaostatka. Peterhansel sigurnom vožnjom stigao je do četvrtog mjesta, te se učvrstio na prvom mjestu u generalnom plasmanu sa 50:21 minuta prednosti ispred De Villiersa.


Kamioni

Na početku Dakara činilo kako će Kamaz imati još jedan loš rezultat na Dakaru, ali društvo iz plave armade ipak to nije dozvolilo. Rus Andrey Karginov dobio je dvanestu etapu i zasjeo na treće mjesto u generalnom plasmanu. Vrijeme od 4 sata 9 minuta i 44 sekunde bilo je dovoljno za prvo mjesto. Drugi je završio njegov timski kolega Mareev sa zaostatkom od 02:36 minuta, a treći je bio Holanđanin De Rooy, sa 02:49 minuta zaostatka.

Trinaesta etapa koja je na rasporedu danas vozi se od Copiapoa do La Serene.

Dakar rally 2013: Etapa 12.

Kategorije: Rally Dakar