Dakar rally 2013: Etapa 7.

Dakar rally 2013: Etapa 7.

AUTO-MOTO-RALLY-DAKAR-BOURGIN-DEATH-FILE

Crni dani opet na Dakaru. Francuski motociklista Thomas Bourgin (25) poginuo je tokom sedme etape nakon što se sudario sa vozilom lokalne policije. Iako je ljekarska ekipa brzo stigla, mladi Thomas Bourgin preminuo je na licu mjesta. Thomas Bourgin zauzimao je 68. mjesto u generalnom plasmanu ovogodišnjeg Dakara. Sedma etapa vožena je od Calama do Saltae u dužini od 806 kilometara, a to je prva etapa na tlu Argentine. Sedma etapa donijela je dosta problema u navigaciji vozačima koji su otvarali put. Zbog problema sa navigacijom mnogi su se izgubili. što su vozači sa većim starnim broejvima dobro iskoristili.


Motori

U konkurenciji motociklista pobjednik sedme etape je Amerikanac Kurt Caselli na KTM-u. Za prvo mjesto bilo mu je potrebno vijeme od 1 sata 51 minutu i 31 sekundu. Drugo mjesto pripalo je takođe motociklisti na KTM-u Čileancu Lopezu koji je kasnio 01:23 minuta. Zanimljivo je da je trećeplasirani Pani na Yamahi imao identično vrijeme kao i Lopez.


Automobili

Sedmu etapu u konkurenciji automobila dobio je Francuz Peterhansel sa vremenom 1 sat 47 minute i 27 skundi, a drugo mjesto pripalo je Chicheritu koji je kasnio samo 39 sekundi. Treće mjesto pripalo je Gordo koji je kasnio 01:08 minute.


Kamioni

Nakon nekoliko slabijih rezultata De Rooy se vratio pobjedama, pa je tako pobjedio na sedmoj etapi. Za pobjedu trebalo mi je 2 sata 2 minuta i 21 sekunde, a dobar rezultat ostvario je i Loprais u Tatri koji je za De Rooyom zakasnio samo 01:09 minute. Karginov u Kamazu bio je treći koji je kasnio 01:38 minuta.

Osma etapa vozi se u subotu 12. januara od Saltae do Tucamana.

Dakar rally 2013: Etapa 7.

Kategorije: Rally Dakar