Michelinov uspjeh na svim frontovima

Dakar Rally

Michelinov uspjeh na svim frontovima

Na reliju DAKAR 2013, MICHELIN je trijumfirao na svim frontovima, kako bi proslavio svoj povratak u ovu utrku u kategoriji ‘automobila’, nakon svog zadnjeg pojavljivanja i pobjede 2001. godine.

Dominacija sudionika s MICHELINOVIM pneumaticima u ovogodišnjem izdanju ove utrke demonstrira da su proizvodi ovog Francuskog proizvođača potpuno sposobni uhvatiti se u koštac s poznatim teškim uvjetima vožnje na ovom reliju, koji traže pneumatike koji su pouzdani, čvrsti i također raznovrsni. Pneumatici MICHELIN LATITUDE C u klasi automobila, Bib Mousse MICHELIN DESERT Race pneumatici u kategoriji ‘motocikala’ i MICHELIN XZL u kategoriji kamiona, pomogli su natjecateljima u vožnji kroz često nezahvalne uvjete i vremenske prilike.

Reli DAKAR 2013 također je MICHELINU pružio priliku da ilustrira svoj stav u svezi sigurnosti na cestama i poštivanju okoliša. Educiranje građana Južne Amerike o deset zlatnih pravila dobre vožnje – provedeno u suradnji s FIA-om – jedan je od glavnih aspekata programa korporativne socijalne odgovornosti. Nadalje, svi pneumatici, koji su korišteni u reliju DAKAR 2013 biti će ponovo iskorišteni: 58 posto će biti iskorišteno za proizvodnju energije, dok će preostalih 42 posto biti iskorišteno u proizvodnji asfalta i površinskih materijala.

Kategorija automobila – MICHELIN LATITUDE C: Naglasak na čvrstoću i raznovrsnost

Pobjeda Stéphanea Peterhansela (X-Raid-run ALL4 Racing MINI) u kategoriji automobila, predstavlja njegov peti uspjeh u ovom natjecanju – i njegov 11. ukupni uspjeh, uzimajući u obzir šest prijašnjih uspjeha na dva kotača. Time je Francuz postavio MICHELIN na najvišu stepenicu podija, te proslavio ovogodišnji povratak ove kompanije u reli DAKAR. Nisu bile dozvoljene modifikacije i ‘dodatno narezivanje’ profila pneumatika MICHELIN LATITUDE C koje su koristili svi partneri ove Francuske firme. Ipak, ovaj novi pneumatik se dokazao dovoljno robusnim za tisuće kilometara raznovrsnog terena, od stjenovitih staza do kao brašno mekanog pijeska, uz istovremeno izdržavanje mehaničkih naprezanja koja su dolazila od mase, snage i okretnog momenta vozila.

U isto vrijeme, ovaj pneumatik je bio jako raznovrstan u svojim sposobnostima prilagodbe povremeno ekstremnim uvjetima na koje se nailazilo tijekom utrke, s temperaturama koje su se kretale od jako hladnih do jako visokih u pustinji, te od mekanih pješčanih dina do brzinskih dionica po tvrdom tlu. Ovo su jednaki uvjeti na koje nailaze Južnoamerički vozači u svakodnevnoj vožnji, uzevši u obzir činjenicu da je samo 20 posto cestovne mreže asfaltirano. Zapravo, reli Dakar MICHELINU pruža jako vrijedno iskustvo i doprinosi razvoju sigurnijih, dugotrajnijih komercijalnih pneumatika, idealnih za uporabu u Južnoj Americi i Aziji.

Kategorija motocikala – MICHELIN DESERT Race i MICHELIN Bib Mousse: prijatelji bajkera

Natjecatelji na motociklima, opremljeni s MICHELIN pneumaticima, osvojili su svaku pojedinu etapu relija DAKAR 2013, čineći MICHELIN DESERT Race pneumatike s Bib Mousse tehnologijom nezamjenjivim partnerom u pobjedama. Uspjeh vozača Cyrila Despresa na tvorničkom motociklu KTM 450 bio je nagrada za njegovo vodstvo od samog starta. S druge strane, posao koji su obavili MICHELINOVI inženjeri u konstrukciji ovog pneumatika koji je bio pouzdan i agilan – osiguravajući optimalno prianjanje i izdržljivost – bogato se isplatio, jer je na cilju MICHELIN zauzeo cijeli pobjednički podij. MICHELIN Bib Mousse tehnologija – konstruirana da se koristi zajedno s terenskim pneumatikom ovog proizvođača – još jednom se pokazala kao veliki dobitak za natjecatelje na dva kotača. Ovaj tehnološki napredan proizvod zamjenjuje zrak unutar pneumatika kako bi se uklonio rizik od bušenja uz optimiziranje performansi.

Kategorija kamiona – MICHELIN XZL: Urođena snaga kućišta

Dva desetljeća, pneumatik MICHELIN XZL je preferirani odabir za više od 70 posto natjecatelja u reliju DAKAR. Ovaj komercijalni MICHELIN kamionski pneumatik je konstruiran za uporabu na širokom spektru terena, od pijeska do blata. Osigurava primjereno prianjanje, čak i u slučaju motora s visokim okretnim momentom, te može izdržati velika opterećenja. Kućište je istovremeno fleksibilno i robusno, omogućujući pneumatiku da se koristi pri relativno niskom tlaku zraka po posebno teškim ili zahtjevnim terenima.

Mješavina profila, ovog MICHELIN pneumatika, koji se može naći na tržištu, tako je izvedena da bude otporna na oštećenja i puknuća, a ukupna kvaliteta MICHELIN XZL 14.00R20 pneumatika značajno je doprinijela osvajanju prva tri mjesta Ruske ekipe KAMAZ, dugoročnog partnera ovog Francuskog proizvođača pneumatika na nekim od najekstremnijih terenskih relija.

Pascal COUASNON, direktor natjecateljskog odjela Michelin grupe, objašnjava razloge trogodišnje predanosti ove kompanije reliju Dakar i izražava svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovogodišnjem natjecanju: “MICHELIN posebno privlače natjecanja koja su bitna za budući razvoj. Kao tehnički partner relija DAKAR, MICHELIN se nada donijeti korist najvećem mogućem broju vozača, kroz iskustvo koje skuplja u ovom općepriznato teškom reliju. Želio bih zahvaliti svim našim partnerima u trima kategorijama u kojima smo sudjelovali. Njihov uspjeh je jednako uspjeh MICHELIN pneumatika, dok svi vozači i motociklisti doprinose njihovom razvoju, te jednako služe kao ambasadori marke MICHELIN. Na kraju moram odati priznanje naporima našeg tima za podršku koji je jako naporno radio, jednako pomažući profesionalnim i amaterskim natjecateljima, kroz iskustvo koje su skupili iz desetljeća MICHELINOVOG sudjelovanja u ovom najuzbudljivijem svjetskom terenskom reliju.”

Kategorije: Rally Dakar