Toyoti drugo mjesto

Toyoti drugo mjesto na Dakar reliju

Dakar 2013 Toyota Hilux

Vozači Toyote Hilux 4×4 u Toyota Imperial timu, Giniel de Villiers i Dirk von Zitzewitz, osvojili su drugo mjesto u ukupnom poretku na Dakar Rallyu, koji je završen u Čileu.

Na pobjednički tron najduže i najteže trke na svijetu su stali drugu godinu zaredom – prošle godine su osvojili treće mjesto. Također, drugu godinu zaredom su pobijedili u T1.1 klasi za „cross-country“ vozila s benzinskim motorom i pogonom na 4 točka.

Nakon 14 etapa u Peruu, Argentini i Čileu, pređenih više od 4.000 km i dva prelaska Anda na visinama preko 4.000 metara, pobjednici Dakara iz 2009. su završili trku 42 minute nakon branilaca titule, Francuza Stephanea Peterhansela i Jeana Paul Cottreta u Miniju. Treći u ukupnom poretku za automobile su bili Rusi Leonid Novitskiy i Konstantin Zhiltsov u još jednom Miniju, koji su stigli na cilj 46 minuta nakon De Villiersa i Von Zitzewitza.

Finalnoj etapi od 128 kilometara između La Serene i Santijaga su osvojili Španac Nani Roma i njegov suvozač Francuz Michel Perin u Miniju, Argentinac Orlando Terranova i Portugalac Paulo Fiuza u BMW-u X3 i Argentinci Lucio Alvarez i Roland Graue u još jednom Toyota Hiluxu južnoafričke izrade. De Villiers i Von Zitzewitz su bili četvrti.

Ostala tri Toyota Hiluxa 4×4, napravljena u Hallspeed-u za Toyota Motosport, bila su među 92 automobila koja su stigla na cilj, od 153 koliko je započelo reli 5. januara u Limi. Alvarez i Graue su klasifikovani kao 10, australijsko-britanski dvojac Geoffrey Olholm i Jonathan Aston su bili 11, dok su Poljaci Adam Malysz i Rafal Marton bili 15.

„Ovo je sjajan rezultat za Toyota Motosport, kao i za južnoafrički Toyota Imperial Team“, rekao je vođa tima Glyn Hall, dodavši: „Sve ovo je postignuto bez značajnijih mehaničkih problema, što je dokaz legendarne izdržljivosti i pouzdanosti najprodavanijeg južnoafričkog pick-upa.“

„Ovo je nevjerovatan uspjeh Giniela, našeg počasnog Južnoafrikanca Dirka, kao i svakog člana našeg tima, zbog čijeg zalaganja i posvećenosti je i postignut ovako dobar rezultat. Osjećam se privilegovano što sam menadžer ovoj sjajnog tima“, kazao je Hall.

Toyota Motorsport se zahvaljuje svojim sponzorima, zvaničnim dobavljačima i tehničkim partnerima
Toyota, Imperial Toyota, Duxbury Netgear, SAA, SAA Cargo, Innovation Group, Toyota Financial Services, Blue Sky, Bosch, Castrol, DeWalt, Donaldson, Edgecam, 4×4 Mega World, Hallspeed, Mastercraft, Michelin, Mistral, NGK, Oakley, SKF, Spanjaard i TFM.

Kategorije: Rally Dakar