Volkswagen zvanično napušta WRC na kraju sezone 2016.

volkswagen-wrc-thank-you

Volkswagen zvanično napušta WRC na kraju sezone 2016.

Volkswagen se povlači iz WRC takmičenja po završetku tekuće sezone 2016. i okreće se razvoju novog Polo R5 automobila.

Njemački proizvođač potvrdio povlačenje nakon sastanka odbora koji je održan 1. novembra 2016. godine. Od naredne sezone Volkswagen neće imati svoj fabrički tim sa novim Polo R WRC automobilom, ali svoj fokus okreće ka razvoju novog putničkog Pola. Budući Polo mode bit će podoban za WRC 2 kategoriju koji će se moći kupiti od 2018. godine. Frank Welsch, član uprave Volkswagena odgovoran za tehnološki razvoj, kaže kako je kompanija suočena s ogromnim izazovima.

“Nadolazeća ekspanzija elektrifikacije našeg asortimana vozila zahtijeva da sve naše napore usmjerimo na važnim budućim automobislikim tehnologijama. Daleko smo iznad naših sportskih ciljeva u WRC, sada smo svjetski prvaci i okrećemo se tehnologiji budućnosti.”

Od ulaska WRC u 2013. godini Volkswagen je osvojio četiri titule prvaka u vozačkoj i konstruktorskoj konkurenciji. Sébastien Ogier osvojio je četvrti uzastopna naslova, a ovogodišnji naslov je osvojio na u reliju Španije koji je vožen prošlog mjeseca. Volkswagen kao konstruktor svoj četvrti naslov svjetskog prvaka osvojio je na reliju u Britaniji prošlog vikenda.

volkswagen-wrc_andreas-mikkelsen-britain-2016_001_896x504

Kategorije: Auto sport