Citroën C4 Cactus: Novi svijet, nove ideje!

CITROEN C4 CACTUS - 01

Citroën C4 Cactus: Novi svijet, nove ideje!

Kako se svijet mijenja, tako očekivanja potrošača rastu brže no ikad… A automobili? Na potrebe današnjice CITROËN odgovara pravom alternativom kompaktnim limuzinama: Citroën C4 CACTUS. U iznimno konkurentnom C segmentu u kojem vladaju stroga pravila, Citroën C4 CACTUS ističe se svojim jedinstvenim dizajnom koji je istodobno praktičan i lijep. Taj novi spoj uspijeva kupcima ponuditi mnogo više od ispunjenja njihovih osnovnih potreba.

Kako bi to ostvario, CITROËN se odlučio za jedinstven potez:

Dati više važnosti onome što je kupcu zaista potrebno. Nuditi tehnološke inovacije i snažna obilježja dizajna, udobnosti, lakoće uporabe i manjih troškova uporabe:

 • Airbump je inovacija marke CITROËN. Korisna je i estetska te nudi mogućnošt personalizacije. Svojim grafičkim izgledom ističe dizajn vozila i štiti karoseriju.
 • 100 % digitalno i intuitivno upravljačko sučelje nudi rasterećeno vozačevo mjesto povezano s komandama objedinjenima oko 7“ ekrana osjetljivog na dodir.
 • Široka prednja sjedala dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu.
 • Suvozačev zračni jastuk ugrađen je u strop,tehnologija Airbag in Roof je svjetska, jedinstvena te putnicima sprijeda nudi više prostora i veći obujam pretinaca.
 • Panoramski stakleni krov s visokom toplinskom zaštitom okupat će kabinu svjetlošću bez osjećaja vrućine.

Trošak uporabe smanjen je rješavanjem svega suvišnog. Zahvaljujući novoj platformi i najnovijim učinkovitim motorima, Citroën C4 CACTUS lakši je 200 kg u odnosu na Citroën C4 te sjedinjuje užitak u vožnji i smanjenu potrošnju goriva (ispušta samo 82 g CO2/km, a troši samo 3,1 l/100 km u dizelskoj izvedbi te manje od 100 g CO2/km u benzinskoj izvedbi).

VIŠE DIZAJNA

Ponuditi više dizajna znači pomiriti estetiku i uporabu, nuditi optimalan obujam i učinkovitost i u najmanjim pojedinostima.

Jedinstveni stil modela Citroën C4 CACTUS lako je prepoznatljiv i pamtljiv, poput automobila koji su obilježili svoje doba. Ističe se:

 • glatkim i pročišćenim površinama,
 • fluidnim oblicima lišenim svakog oblika agresivnosti,
 • bočna leptir stakla i „plutajući“ krov,
 • „tehnološki“ svjetlosni potpis s dnevnim LED svjetlima i svjetlima ugrađenima u Airbump.
 • grafičkim elementima koji ističu funkcionalnost (Airbump i blatobrani nude zaštitu, krovni nosači služe za prijevoz predmeta, veliki panoramski krov s visokim faktorom toplinske zaštite propušta svjetlost).

CITROEN C4 CACTUS - 02

Airbump: ekskluzivnost marke CITROËN

Dizajn se izražava kroz spoj stila i funkcije. Ugrađen u bokove i odbojnike, Airbump grafički nadopunjava pročišćen i glatki stil Citroëna C4 CACTUS. Airbump, dostupan u četiri boje (crna, siva, bež i smeđa), povećava mogućnosti personalizacije sa deset boja karoserije i tri boje unutrašnjosti (Ambiance Stone Grey, Pack Habana Inside i Pack Purple Inside).

Povrh toga, nudi i istinsku zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina od termoplastičnog poliuretana (TPU) sadrži kapsule zraka koje amortiziraju udarce. Airbump ne zahtijeva posebno održavanje te izravno utječe na smanjenje troškova održavanja i popravaka.

S ovom lijepom i praktičnom inovacijom gradska je vožnja još bezbrižnija.

Citroën C4 CACTUS ima i optimalne proporcije koje utječu na stil, prostornost i udobnost u vožnji:

 • međuosovinski razmak od 2,60 m (jednak kao i Citroën C4) nudi veću prostranost,
 • veličina kompaktne limuzine (duljina 4,16 m, širina 1,73 m),
 • stilski idealni profil s 1/3 ostakljenih površina i 2/3 limenih bokova,
 • optimirana visina od samo 1,48 m u korist aerodinamičnosti,
 • skraćeni prevjesi, zbog čega su točkovi smješteni na sva četiri ugla vozila.
VIŠE UDOBNOSTI

Prvi korak u dobivanju više udobnosti: osloboditi prostor za vozača i putnike. Raskrčiti kabinu za stvaranje dojma ugodnosti i druželjubivosti.

Niska armaturna ploča s vodoravnim linijama nudi više prostora suvozaču i mnogo prostora za odlaganje te jednostavan pristup. To je postignuto ugradnjom posve digitalnog sučelja i optimiranom konstrukcijom vozačeva mjesta:

 • suvozačev zračni jastuk ugrađen u strop (tehnologija Airbag In Roof) otvara se uzduž vjetrobrana (obično je smješten u armaturnoj ploči),
 • tipke raznih komandi zamijenjene su 7“ ekranom osjetljivim na dodir preko kojeg se pristupa svim funkcijama (klimatizacijski uređaj, mediji, navigacija, parametri vozila, telefon, internetske usluge te sustavi za pomoć u vožnji),
 • zamjena tradicionalne instrumentne ploče digitalnim ekranom,
 • na verzijama s upravljanim mjenjačem ETG, tradicionalnu ručicu mjenjača zamjenjuje sustav „Easy Push”. Ta se pojednostavljena komanda sastoji od tipke za odabir „D, N, R” u donjem dijelu armaturne ploče i od ručice na upravljaču za ručnu promjenu stupnjeva prijenosa.

CITROEN C4 CACTUS - 03

Široka prednja sjedala također su rezultat novog arhitektonskog pristupa: dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu, za još više udobnosti i ugodnosti.

Putnici straga imaju na raspolaganju jednako mjesta za koljena kao u modelu Citroën C4. Zahvaljujući jednakom međuosovinskom razmaku, Citroën C4 CACTUS uspijeva ponuditi isti osjećaj prostranosti dok je istodobno kompaktniji (samo 4,16 m duljine radi lakšeg rukovanja i upravljivosti u gradu). Nudi velik obujam prtljažnika od 358 litara.

Drugi korak u stvaranju osjećaja udobnosti: opuštena i elegantna unutrašnjost. Pročišćen unutarnji dizajn oplemenjuje kabinu. Podsjetnikom na svijet prtljaga stvara se stalni ugođaj putovanja:

 • unutarnje ručice vrata (kožni remeni) i gornji pretinac armaturne ploče (okovi i čavli) oblikovani su nalik putnim torbama,
 • presvlake sjedala, obloge vrata i armaturne ploče stižu u tri boje: Siva Ambiance Stone Grey, Ljubičasta Pack Purple Inside i Smeđa Pack Habana Inside.
VIŠE KORISNE TEHNOLOGIJE

Jednostavna za uporabu, dostupna svima i povezana s internetom. Tehnološka dostignuća modela Citroën C4 CACTUS jasno su okrenuta novim potrebama vozača automobila.

100% digitalno i intuitivno upravljačko sučelje osjetljivo na dodir

Serijski se isporučuje 7“ tablet osjetljiv na dodir sa sedam osjetljivih tipki koji omogućuje pristup svim funkcijama suvremenog vozila (ovisno o izvedbi):

 • automatskom klimatizacijskom uređaju,
 • medijima (uključujući digitalni radio, audio „streaming“, priključivanje prijenosnih uređaja, spremanje glazbe i prikaz vlastitih fotografija),
 • navigaciji (perspektivni prikaz autokarata, prikaz ograničenja brzine, pregled stanja prometa i mogućnost izbora najekonomičnijeg puta),
 • pomoći u vožnji (zaslon kamere za vožnju unatrag, sustav Park Assist, limitator i regulator brzine s mogućnošću programiranja),
 • telefonu (Bluetooth za telefoniranje bez ruku, pristup imeniku, prikaz profilnih fotografija i upravljanje dvostrukim pozivom),
 • internetskim uslugama (portal CITROËN Multicity Connect s mrežom 3G),
 • namještanju parametara (uključujući interaktivne upute za korištenje).

Sve su te komande objedinjene na jednom ekranu kako bi uvijek bile pristupačne.

CITROEN C4 CACTUS - 04

100 % korisne pomoći u vožnji

Za bezbrižnu vožnju, Citroën C4 CACTUS nudi pomoći u vožnji kako bi vozaču pojednostavili svakodnevnicu.

 • Za jednostavnije parkiranje, sustav Park Assist pomaže vozaču u traženju slobodnog parkiranog mjesta, a kad ga pronađe, automatski parkira vozilo. Vozač samo mora pritiskati papučicu gasa i kočnice.
 • Manevri pri parkiranju straga odvijaju se posve bezbrižno zahvaljujući kameri za vožnju unatrag koja šalje sliku na tablet.
 • Sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici dvije sekunde zadržava vozilo. Omogućuje jednostavno ponovno pokretanje vozila na uzbrdicama većim od 5° bez opasnosti da se vozilo vrati nakon otpuštanja papučice kočnice.
 • Statičko osvjetljenje križanja ima dodatni svjetlosni snop za zavoje i usto povećava preglednost i sigurnost u zavojima i na križanjima.
 • Usluga CITROËN eTouch obuhvaća sustav poziva u nuždi i, ovisno o državi, lokalizirani poziv za pomoć na cesti, dvije besplatne usluge dostupne 24 h/7 dana u tjednu zahvaljujući ugrađenoj SIM kartici, koje u slučaju nesreće ili kvara jamče točno utvrđivanje položaja vozila i brzu intervenciju službi za pomoć.
Tehnološke inovacije za više udobnosti

Udobnost u vožnji nudi i veliki visokoučinkovit termički obrađen panoramski krov (najbolji na tržištu) koji ne filtrira svjetlost i ne propušta toplinu. Naime, od UV zraka štiti poput sunčanih naočala kategorije 4. Zbog učinkovite zaštite od svjetlosti, vrućine i buke, sjenilo je nepotrebno što omogućuje smanjenje tereta (6 kg lakši) i bolju raspodjelu mase (spušteno težište vozila za bolje ponašanje na cesti).

Vožnja je još udobnija s tehnologijom „Smart Wash” − jednostavna i domišljata inovacija smanjuje mrlje od vode koje nastaju pri pranju vjetrobrana. Otvori za raspršivanje tekućine za pranje prozora ugrađeni su u vrh metlica brisača iz koje izlazi mlaz. Vidljivost je očuvana i tijekom pranja vjetrobrana, a sustav koristi samo polovicu tekućine potrebne tradicionalnom sustavu.

…S UŠTEDOM U TROŠKOVIMA

Nudi mnogo više od ispunjenja osnovnih potreba kupaca, a pritom je i pristupačan. Kako bi to ostvario, CITROËN se odlučio za pragmatičan pristup. Troškovi vozila ne odnose se samo na kupovnu cijenu nego i na trošak uporabe (potrošnja goriva, troškovi održavanja…) CITROËN je zato ponudio rješenja za svaki problem.

CITROEN C4 CACTUS - 05

Pratiti kupca od kupnje do preprodaje vozila

Poput ponude mobilnih operatera, CITROËN nudi kupcima modela C4 CACTUS mogućnost kupnje u obliku mjesečne naknade ili po kilometru (ovisno o zemlji). Ta jedinstvena ponuda na tržištu omogućuje tijekom obvezujućeg razdoblja pokrivanje svih troškova osim goriva: financiranje, osiguranje i održavanje. U zamjenu za mjesečni fiksni iznos, kupac može odlučiti o razini završne obrade svog automobila (oprema, motori…) i o razini usluge koja mu je zaista potrebna. ostajući pritom u granicama svog proračuna (vrsta pokrivenosti: potpuna pokrivenost (all inclusive) ili ovisno o ostvarenoj kilometraži…).

Smanjena potrošnja goriva

Ustrajati na učinkovitosti i rasteretiti se suvišnoga ključ je uspjeha u smanjenju potrošnje, bez uporabe skupih tehnologija. Smanjenjem mase omogućena je uporaba najnovijih motora manjeg obujma. To pogoduje smanjenju potrošnje, ali ne nauštrb užitka u vožnji.

U odnosu na Citroën C4 (mase 965 kg) sveukupno je lakši za 200 kg. To je posljedica sljedećih poboljšanja:

 • kompaktne i lagane platforme,
 • najnovijih motora malog obujma koji zadovoljavaju buduću normu Euro6 (benzinski motor PureTech i dizelski motor BlueHDi sa sustavom Stop&Start),
 • učinkoviti materijali: čelik vrlo visoke elastičnosti (THLE), aluminij za poklopac motora te za prednje i stražnje nosače.
 • domišljatog smanjenja mase: stražnja stakla koja je moguće odškrinuti (11 kg  lakši) i preklopiva jednodijelna stražnja klupa (6 kg lakši).

S takvim smanjenjem mase, benzinska inačica ispušta manje od 100 g CO2/km, a dizelska samo 82 g CO2/km uz potrošnju od samo 3,1 l/100 km.

Revolucionarni troškovi uporabe

Osim potrošnje goriva, cjelokupni troškovi uporabe modela Citroën C4 CACTUS smanjeni su za više od 20 % u odnosu na referentne modele u segmentu kompaktnih limuzina. Naime, zahvaljujući optimiranoj masi, trošenje potrošnih materijala znatno je smanjeno. A zaslugom Airbumpa uvelike su smanjeni troškovi popravaka.

Kategorije: Automobili