Felino cB7 koncept

Felino-cB7 01

Felino cB7 koncept

Felino je novo ime u automobilskoj industriji, iako je osnivač, Antoine Bessette već gotovo 10 godina angažovan u motorsportu kao organizator treninga za proizvođače automobila i trkaće vozače.

Kao proizvođač, Felino se prvi put spominje 2010. godine kada je započeo projekat izgradnje sportskog dvosjeda vrhunskih performansi namijenjenog za utrke ali i za svakodnevnu vožnju. Nakon prvog prototipa, koji je tokom 2012. godine uspješno testiran na stazi Gilles Villeneuve nastao je drugi, koji je u formi koncepta predstavljen početkom godine na sajmu u Montrealu.

Felino cB7

Osnovna zamisao bila je kreirati sportski dvosjed sa zatvorenom kabinom koji će ponuditi vrhunske paerformanse, ali i fleksibilnost i funkcionalnost te omogućiti ugradnju pogonskog agregata sa 4, 6 ili 8 cilindara ovisno o želji naručioca.

Felino cB7

Kako bi sve to bilo moguće, napravljen je cijevni ram, oko kojega je sagrađena kompozitna karoserija sa karbonskim panelima. Prostor za pogonski agregat postavljen je centralno, iza prednje osovine, što vozilu daje savršen balans.

Felino cB7

Vozač i suvozač sjede veoma nisko sa poziciom sličnom kao u bolidu F1, a radi olakšanog ulaska i izlaska, točak upravljača se može skinuti. Sistem ogibljenja napravljen je od aluminija sa dvostrukim poprečnim nosačima (i naprijed i nazad) te podesivim oprugama i amortizerima. Tako je nastalo vozilo dugo 4.191, široko 1.930 i visoko 1.143 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.451 mm i ukupne mase 1.135 kg.

Felino cB7

Kočioni sistem zasnovan je na diskovima prečnika 355 mm koje stežu 6-klipne čeljusti sprijeda i 4-klipne čeljusti straga, dok je pokretanje povjereno 6.2-litarenom V8 motoru sa 525 KS koji je uparen sa ručnom 6-stepenom transmisijom ili opciono 6-stepenom sekvencijalnom transmisijom.

Felino cB7

Performanse ovog vozila još nisu objavljenje jer su opsežni testovi planirani tek na ljeto ove godine, ipak najavljeno je da cijena osnovnog modela neće prelaziti 100.000 američkih dolara. Uz zaista atraktivan i interesantan dizajn Felino cB7 nudit će vrhunsku sigurnost, specifičnu za trkaće bolide, ali i visok nivo opreme te luksuz i udobnost.

Felino cB7

Nameće se pitanje da li će ovaj sportski automobil ‘Made in Quebec’ tokom 2015. godine naići na tržišni odziv, iako je već planirana limitirana serija za kanadsko tržište, te mnogobrojne specijalne prezentacije na trkaćim stazama u Evropi i Americi.

Link: Tehničke specifikacije FELINO cB7 koncepta

Kategorije: Koncepti