ŠKODA Vision RS: Novi sportski kompakt za razumnu cijenu

ŠKODA Vision RS: Novi sportski kompakt za razumnu cijenu

Tržište kompaktnih sportskih automobila ima zaista bogatu ponudu, ali cijene su uglavnom iznad mogućnosti većine prosječnih kupaca. Među tim kupcima veliki je broj onih koji bi željeli kupiti sportski automobil, ali po razumnoj cijeni. ŠKODA Vision RS model mogla bi biti rješenje njihovih problema!

ŠKODA Vision RS uskoro bi mogla stići na tržište sa snagom od 242 KS, čime bi postala ozbiljan igrač u segmentu gdje su VW Golf GTI, Renault Megane RS, Peugeot 308 GTi i slični modeli.

Škodin novitet ponudio bi hibridni pogon koji bi činio benzinski 1.5 TSI motor sa 150 KS i elektro motor snage do 100 KS. Zahvaljujući ovoj snazi Vision RS od 0 do 100 km/h ima ubrzanje od 7,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 208 km/h. Kada je riječ o hibridnom pogonu, tu je baterija od 13 kWh koja kada je puna automobilu osigurava do 70 km autonomije isključivo na električni pogon.

Vanjski izgled ovog automobila veoma je privlačan koji nudi agresivnost ali ni praktičnost nije zaboravljena. To je recept kojeg Škoda oduvijek koristi dajući više za novac. Po svojim dimenzijama Vision RS je sličan VW Golfu 7 od kojeg je duži za 10 cm.

Unutrašnjost konceptnog modela presvučena je ekološki prihvatljivim materijalima, ali zadržava sportsku notu. Neki su materijali napravljeni čak i od lišća ananasa, ali nije izostavljena ni Alcantara koja je postala zaštitni materijal sportskih modela. Iz Škode navode da bi ovaj automobil mogao uskoro na tržište. Sa ovim potezom u lice je bačena rukavica modelima kao što je VW Golf GTI, Renault Megane RS i Peugeot 308 GTi.