Novi Mercedes ML AMG

Mercedes ML AMG 2012

Stigao je novi Mercedes ML63 AMG! Javnosti je otkriven prije svoje spremijere koju će imati na sajmu automobila u Los Angelesu 16. novembra 2011. Kako smo već navikli od AMG-a i ovaj model brutalni stroj, a pogoni ga već tradicijonalni 5.5-litarskim V8 motor, sa bi-turbo punjačem koji ukupno razvija 518 KS. Kada je snaga u pitanju tu nije kraj, naime, kupcima kojim nije dosta 518 KS mogu naručiti AMG Performance Package koji snagu podiže na 550 KS. Motor u “standardnom” izdanju raspolaže sa 699 Nm, a ovim pojačana verzija sa 758 Nm okretnog momenta.

Štoperica neće dugo raditi kada pritisnemo gas i čekamo da dođe do 100 km/h. Brojat će svega 4.7 sekunde. Maksimalna brzina za „standardni paket“ limitirana je na 250 km/h, pa smo tako uskraćeni za informaciju koliko bi ovaj SUV mogao juriti. Ali, u AMG performansnom paketu ta je granica pomjerena za dodatnih 30 km/h, što opet nije sigurno njegov maksimum. Jedna od većih novosti na ML63 AMG je ACS sustav (Active Curve System) koji stabilizuje naginjanje karoserije u krivinama te doprinosi voznim karakteristikama. Snaga se isporučuje preko sedmo-stepenog automatskog mjenjača, već dobro poznatog AMG Speedshift Plus Gearbox.

Kada je riječ o vanjštini automobila, možemo slobodno reći da je AMG napravio puno pogodak. ML AMG dobio je, očekivano, agresivni body kit, masivne aluminijske felge, nove branike, pragove i četvrtaste ispušne cijevi koje su odlično uklopljene u cjelokupni stražnji izgled. U prodaji se očekuje tokom prva četiri mjeseca 2012. godine, kada će i cijene biti poznate.

Kategorije: Automobili