Najaerodinamičniji auto

Mercedes CLA 180 BlueEfficiency najaerodinamičniji serijski automobil

CLA Aerodynamik

Novi Mercedes-Benz CLA trenutno je najaerodinamičniji serijski automobil na svijetu, a tom činjenicom ponosni su u Mercedesu. Mercedes CLA 180 BlueEfficiency ima koeficijent otpora 0,22 što je za 0.03 bolje od Toyote Prius ili 0.04 bolje od BMW-a 320d Efficient Dynamics.

Za ovako dobar rezultat zaslužne sitne promjene koje nećete naći na ostalim primjercima modela CLA. Relativno mala površina prednjeg dijela ovog automobila od svega 2,21 m2 takođe doprinijela je smanjenju otpora. Kako bi otpor zraka bio što manji CLA 180 BlueEfficiency dobio je drugačiji prednji branik, masku koja reguliše protok zraka i spojlere koji smanjuju strujanje zraka.

Iako zadovoljan trenutnim rezultatom od svega 0,22, u Mercedesu i dalje nastavljaju raditi na poboljšanju aerodinamike novog CLA. U tome će im  pomoći novootvoreni zračni tunel u razvojnom centru u Sindelfingenu. Do sada Mercedes je većinu testova u zračnom tunelu radio u onom koji je u vlasništvu Štutgartskog univerziteta, a od sada će moći da se osloni na vlastite resurse.

Kategorije: Automobili