BMW M4 Convertible

BMW M4 Convertible 1

BMW M4 Convertible

BMW priprema novi model u svom M programu i to ovaj put u Convertible varijanti. Tehnički i tehnološki oslanja se na BMW M4 Coupe, te prati strogo zacrtane stilske i estetske forme. Također, oznaka ‘M’ jasno određuje pripadnost i orijentaciju ovog modela, što odbacuje svaku dilemu o njegovim kvalitetima i mogućnostima.

BMW M4 Convertible 2

Dizajnerski pristup je prepoznatljiv i dovoljno jednostavan, pa se svi elementi dobro uklapaju u elegantnu vizuru. BMW M4 Convertible dobro izgleda iz svih uglova i odaje dinamiku, kao i spremnost na izazove.

BMW M4 Convertible 4

Dizajneri su veliku pažnju posvetili detaljima, a posebno sklopivom tvrdom krovu, pa ovaj automobil izgleda jednako dobro i sa otvorenim i sa zatvorenim krovom. Također, istaknimo da se krov može otvoriti/zatvoriti u vožnji, pri brzinama do 18 km/h, te da je za tu ‘operaciju’ potrebno 20 sekundi, kao i činjenicu da zvučna i termička izolacija, postavljena sa unutrašnje strane pruža neočekivano visok stepen zaštite.

BMW M4 Convertible 5

Ispod prednjeg poklopca, smješten je redni, 3.0-litreni, 6-cilindarski motor, koji pomoću dva turbo kompresora postiže snagu od 431 KS u intervalu od 5.500 do 7.300 o/min, uz 550 Nm okretnog momenta u širokom intervalu od 1.850 do 5.500 o/min. U BMW-u su posebno ponosni na prosječno nisku potrošnju od 8,7 do 9,1 l/100 km, te emisiju CO2 od 203 do 213 g/km.

BMW M4 Convertible 6

U BMW M4 Convertible standardno se ugrađuje ručni 6-stepeni mjenjač sa kojim ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,6 sekunde, dok je u opciji moderni 7-stepeni automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom (M Double Clutch Transmission), sa kojim je ubrzanje još i bolje, pa tako pokretan M4 do ‘stotke’ stigne za 4,4 sekunde.

BMW M4 Convertible 3

Naravno, osim standardnog, BMW nudi i podesivi sistem ogibljenja (Adaptive M suspension) sa tri položaja: Comfort, Sport i Sport+. Standardno se ovaj model isporučuje sa aktivnim diferencijalom (Active M Differential), a u opciji se nude efikasnije karbon-keramičke kočnice sa čeljustima zlatne boje.

BMW M4 Convertible 7

Cijena ovog noviteta nije zvanično objavljena, ali će sasvim sigurno biti poznata tokom zvanične prezentacije na sajmu automobila u New Yorku.

BMW M4 Convertible 8

Kategorije: Sportisti