Koenigsegg Agera One:1 – Sa 1000 kW snage!

Koenigsegg Agera One fs

Koenigsegg Agera One:1 – Sa 1000 kW snage!

Koengsegg će na ovogodišnjem Goodwood Festival of Speed koji se održava od 26. do 29. Juna, predstaviti novi model Agera One, a to će biti prvi put, bilo gdje u svijetu, da će biti prikazana dva jednaka vozila u isto vijeme. Također, to je prvo vozilo snage MegaWat, tj. 1.000 kW sa homologacijom, te se tako s pravom može nazvati MegaCar.

Koenigsegg Agera One rs

Također, to je prvo vozilo sa homologacijom u svijetu koje je na testovima premašilo brzinu od 440 km/h. Koenigsegg Agera One:1 bit će predstavljeni na Michelinovom štandu, a stazi Goodwood biti vožen na novim gumama Michelin Pilot Sport Cup 2.

Koenigsegg Agera One ee

Pored nevjerovatne snage i brzine, te specifične konstrukcije, svakako treba pomenuti i aerodinamiku ovog vozila. Naime, pri brzini od 260 km/h, izmjeren je down-force od 610 kg, a to se postiže nezavisnim prednjim flapsovima, sa lijeve i desne strane, te hidrauličkim stražnjim krilom.

Koenigsegg Agera One es

Uz to Koenigsegg slavi 20-godišnjicu postojanja, da podsjetimo: 12. 08. 1994. godine 22-godišnji mladić Christian von Koenigsegg je realizirao svoj dječački san osnivajući vlastitu automobilsku kompaniju, a prvi model CC8S kompletno je rasprodat i prije početka proizvodnje.

Kategorije: Sportisti