Zvanično predstavljena nova Octavia 2013.

Zvanično predstavljena nova Octavia 2013.

Nakon što se u posljednje vrijeme u javnosti pojavio veliki broj špijunskih fotografija treće generacije Škode Octavia, konačno su stigle i zvanične fotografije ovog modela. Škoda je danas konačno objavila komplet zvaničnih fotografija i detalje o ovom dugo očekivanom automobilu.

Kako je to već bilo prethodno najavljeno nova Octavia je četvrti model iz VW Groupe koji je napravljen na novoj MQB platformi. Kao i drugi modeli na MQB platformi tako je i nova Octavia veća i lakša od dosadašnje. Dužina nove Octavie iznosi 4.659 mm (90 mm više u odnosu na staru), širina 1814 mm (45 mm više u odnosu na staru), međuosovinsko rastojanje 2686 mm (108 mm više u odnosu na staru), zapremina prtljažnika iznosi 590 litara, dok je težina automobila varijabilna u ovisnosti od verzije. Težina je smanjena cca 102 kg.

Nova Octavia bit će prostranija u unutrašnjosti, pa tako putnici na prednjim sjedištima imaju 8 mm više mjesta za glavu i 39 mm za ramena, dok putnici na zadnjim sjedištima imaju 73 mm više mjesta za koljena i dodatnih 26 mm za ramena. Za pokretanje nove Octavie koristit će se moderni TSI i TDI motori. Benzinsku paletu činit će 1.2, 1.4 i 1.8 litreni TSI motori, dok će dizelsku paletu činiti 1.6 i 2.0 litreni TDI motori. U ponudi će biti i DSG mjenjač, panoramski krov, sistemi Adaptive Cruise Assistant (ACA), Intelligent Light Assistant, Automatic Parking Assistant, KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System)…

Tu će biti i Octavia GreenLine sa 1.6-litrenim TDI motorom sa 110 KS koja će imati prosječnu potrošnju od 3,4 l/100 km i emisiju 89 CO2 grama po kilometru. Nakon predstavljanja standardnog modela najavljen je dolazak karavan izvedbe, sportske RS verzije, modela sa 4×4 pogonom i Scout modela.

Kategorije: Automobili