DAF proizveo milion kamiona

DAF-Rutte-unveals-millionth-truck-cl

DAF proizveo milion kamiona

Holandski premijer Mark Rutte otkrio je milioniti kamion proizveden u tvornici u Eindhovenu, a kamion je simbolično preuzeo Bálint Révész iz istoimene Mađarske transportne kompanije.

Naime, početkom 30-ih godina prošlog vijeka, u skromnoj radionici započela je proizvodnja poluprikolica, pod imenom „van Doorne's AanhangwagenFabriek“ (van Dorn-ova fabrika poluprikolica). Proizvodnja je bila fokusirana na prikolice do 1949. godine kada započinje proizvodnja kamiona, a tvornica mijenja naziv u „van Doorne's Automobile Factory“, zadržavši tako isti akronim.

Prvi DAF kamion prodan je u septembru 1949. godine, a do kraja godine kompletirano je još 150 kamiona. Sagrađena je nova tvornica Geldropseweg u Eindhovenu, a već 1955. proizveden je 10.000-ti kamion. Prroizvodnja se od taga konstantno povećavala, pa je 2014. godine proizvedeno 36.000 kamiona, sa dnevnim kapacitetom od 122 kamiona dnevno.

Iako ne najveći, DAF je jedan od najuspješnijih proizvođača kamiona u Evropi i tržišni je lider na tržištima Holandije, Velike Britanije i Mađarske. Stoga nije čudno da je upravo milioniti primjerak isporučen firmi Révész, čija se flota sastoji od 480 DAF kamiona, koji godišnje u prosjeku prevaljuju 130.000 km.

DAF-Rutte-unveals-millionth-truck2-cl

 

Kategorije: Komercijalna vozila