Predstavljen novi Volvo FE LEC

Volvo FE LEC - 01

Predstavljen novi Volvo FE LEC

Volvo Trucks je premijerno predstavio novu verziju niskopodnog kamiona, te tako proširio svoj asortiman kamiona serije FE sa Euro 6 motorima. Novi kamioni imaju oznaku LEC  (Low Entry Cab), što znači da imaju kabinu sa niskim ulazom. Takvi kamioni su specijalno dizajnirani za odvoz smeća i distribuciju robe u urbanim zonama. Kabina ima ravan pod cijelom površinom, pruža odličnu vidljivost i prostor za četiri osobe.

Novi Volvo FE LEC je zasnovan na najnovijoj generaciji FE kamiona, sa kojima dijeli šasiju, pogonsku grupu, instrumentaciju i komande. Ono po čemu se razlikuje je olakšano kretanje po kabini. Visina ulaza u kabinu je svega 530 mm, a aktiviranjem funkcije za bočno naginjanje, ta se visina može spustiti za dodatnih 90 mm.

Vrata se mogu otvoriti pod uglom od 90˚, a ravan pod kabine omogućuje ugradnju tri dodatna sjedišta za posadu. Vozačko sjedište je pomaknuto prema naprijed, radi bolje preglednosti, a tu su i veliki retrovizori kao i dodatni bočni prozori iza ‘B’ stuba (opcija).

Volvo FE LEC - 02

Volvo FE LEC je dizajniran da bi vozač i posada lakše obavljali svakodnevne radne zadatke, pa je posebna pažnja posvećena prektičnosti. Funkcija bočnog naginjanja aktivira se (ručno) tasterom na instrument tabli ili automatski, aktivacijom (povlačenjem) ‘ručne’ (parkirne) kočnice.

Pored vozačevog sjedišta nalazi se priključak zračnog kompresora na koji se može priključiti ‘pištolj’ za olakšano čišćenje kabine. Također, iza vozačevog sjedišta može se ugraditi utičnica (24V), a moguća je postavka kamere za bolji pregled prilikom vožnje unatrag, te ekran na kojem se preko priključka na instrument tabli, očitava količina utovarenog smeća.

Volvo FE LEC dolazi u konfiguracijama 4×2 ili 6×2 (sa upravljivom trećom osvinom), pokreću ga motori D8K sa 250, 280 ili 320 KS, a za prenos snage zaduženi su automatizirani I-Shift, ili automatski Allison mjenjači.

Volvo FE LEC - 03

Kategorije: Komercijalna vozila