Novi Volvo FL i Volvo FMX sada su dostupni sa kabinom za posadu

Volvo FL i Volvo FMX 01

Novi Volvo FL i Volvo FMX sada su dostupni sa kabinom za posadu

Novi Volvo FL i Volvo FMX sada su dostupni u Euro VI konfiguraciji sa kabinom za posadu koja je namijenjena spasilačkim službama, vatrogascima i za pomoć na putu. Kabine za posadu nude isti nivo sigurnosti kao i sve druge kabine Volvo Trucksa.

“Veoma smo ponosni na to što smo u mogućnosti ponuditi dva moderna i veoma sigurna kamiona sa jedinstvenim rješenjem karoserije za ovakav vid zadataka. Sa okretnim Volvom FL-om i robustnim Volvom FMX-om, imamo široku gamu kamiona sa kabinama za posadu”, kaže Pernilla Sustovic, menadžer za distributivna vozila u Volvo Trucks.

Volvo FL i Volvo FMX 02

Nova kabina za posadu u Volvu FL-u namijenjena je za vozila bruto mase do 16 tona. Kabina ima prostora za sedam osoba. Nizak ulaz i vrata koja se otvaraju pod uglom do 90 stepeni olakšavaju ulaz i izlaz.

“Sa novom kabinom za posadu u Volvu FL-u sada smo u mogućnosti direktno iz fabrike ponuditi mnogo širi spektar rješenja prilagođenih kupcima. Naprimjer, imamo dvije alternative motora, od 5 i od 8 litara, dvije različite dimenzije točkova i nekoliko različitih visina šasije”, kaže Tobias Bergman, produkt menadžer za Volvo FL i Volvo FE.

Kabina za posadu u Volvu FMX-u namijenjena je težim i zahtjevnijim zadacima i to je robustan i snažan kamion koji može proći bilo kuda. Kabina za posadu u Volvu FMX-u dostupna je u konfiguraciji sa pogonom 4×2 i 4×4. Vazdušno oslonjenja kabina može primti šest osoba, unutrašnjost se lako čisti i vrata se otvaraju pod uglom do 90 stepeni.

Volvo FL i Volvo FMX 04

“Također, posvetili smo veliki značaj dizajniranju malih, ali vitalnih detalja. Naprimjer, stepenik sa zadnje strane na kabini za posadu u Volvu FMX-u otvara se pod takvim uglom da omogućava lakši i brži izlazak iz kabine pri zadacima gdje je vrijeme od vitalnog značaja. Ručka za hvatanje na ulazu je žute boje, tako da se lako primjećuje u svim uslovima, a unutrašnje osvjetljenje značajno je poboljšano”, kaže Peter Hardin, produkt menadžer za Volvo FM i Volvo FMX.

Evropska unija je za oba kamiona dala kompletna odobrenja i oni su već fabrički spremni za jednostavne dorade na karoseriji. Tokom 2015. godine također će biti predstavljene verzije sa motorima Euro IV, Euro V i Euro III (Volvo FMX).

Činjenice

 • Nova kabina za posadu u Volvu FL-u
 • Namijenjena za vozila bruto mase do 16 tona.
 • Prostor kabine za posadu za do sedam osoba.
 • Nizak ulaz, nisko težište, vrata se otvaraju pod uglom do 90 stepeni.
 • Motori: Volvo D5K Euro VI sa 210 ili 240 KS ili Volvo D8K sa 250 ili 280 KS.
 • Mjenjač: potpuno automatski mjenjač, I-Sync ili ručni mjenjač.
 • Nova kabina za posadu u Volvu FMX-u
 • Namijenjena za vozila bruto mase od 18 tona i više. Dostupna u osnovnoj verziji sa konfiguracijom 4×2 ili 4×4.
 • Kabina za posadu sa prostorom za do šest osoba.
 • Kabina sa vazdušnim oslanjanjem i sa vinilnom oblogom unutrašnjosti, vrata se otvaraju pod uglom do 90 stepeni, zadnje stepenice na uvlačenje.
 • Motori: Volvo D11 Euro VI sa 330-450 KS.
 • Mjenjač: potpuno automatski Volvo Powertronic, Volvo I-Shift ili ručni menjač.

Volvo FL i Volvo FMX 03

Kategorije: Komercijalna vozila