Počinju kvalifikacije za The Drivers’ Fuel Challenge 2014.

The Drivers Fuel Challenge 2014 - 01

Počinju regionalne kvalifikacije za takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge 2014.

Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva kompanije Volvo Trucks, tržište Srednja i istočn Evropa

Nakon zvaničnog objavljivanja početka takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 – globalnog takmičenja kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva, došao je trenutak da Volvo Trucks, tržište Srednja i istočna Evropa započne takmičenje na regionalnom nivou.

Kvalifikacione runde održaće se od marta do jula, u državama članicama tržišta Srednja i istočna Evropa. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci – predstavnici na Regionalnom finalu u Slovačkoj gdje se bira šampion takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržište Srednja i istočna Evropa i dobitnik nagrade– novog automobila Volvo S60. Prva tri vozača, učesnika regionalnog finalnog nadmetanja, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svjetskom finalu u Švedskoj.

Ekonomična vožnja ima veoma pozitivan utjecaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji znaju voziti na ekonomičan način, generišu značajne uštede.

The Drivers Fuel Challenge 2014 - 02

“Glavni fokus takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge je naglašavanje ključne uloge vozača u efikasnoj potrošnji goriva”, kaže Andreas Valgren /Andreas Wahlgren/, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Volvo Group Trucks Market CEE, vođa projekta ovog takmičenja na regionalnom nivou.

“Dosadašnje iskustvo pokazuje da je svake godine sve veći broj vozača kamiona sa našeg tržišta SIE (Market CEE) zainteresovano za temu efikasne potrošnje. Jedva čekaju da učestvuju na takmičenju i da pokažu koliko su ekonomični prilikom vožnje. Isto važi i za transportne kompanije, s obzirom na to da jasno mogu uočiti povećanje profitabilnosti koje im donosi ekonomična vožnja. Sve je to veoma ohrabrujuće i mi se svi, u kompaniji Volvo Trucks, veoma radujemo ovogodišnjem takmičenju”, nastavlja on.

Baš kao i prethodnih godina, na takmičenju mogu učestvovati svi profesionalni vozači kamiona, bez obzira na marku kamiona kojim upravljaju tokom svakodnevnog posla.

Kvalifikaciona  takmičenja u Bosni i Hercegovini održaće se tokom maja mjeseca, a vozači se takmiče da bi dospjeli do nacionalnog prvenstva, osvojili titulu državnog šampiona i pravo da predstavljaju svoju državu na finalnom takmičenju za tržište SIE. U BIH finalno takmičenje predviđeno je da se održi 15 maja 2014. godine.

Od 28. do 30. augusta, na finalnom takmičenju za tržište SIE u Slovačkoj, sastaće se državni šampioni iz 15 spomenutih država, da bi u međusobnoj konkurenciji odmjerili snage i dodatno testirali svoje vještine. Završna faza regionalnog takmičenja održaće se 29. augusta, na stazi Slovakia Ring u Bratislavi.

Na regionalnom finalu, prva tri vozača i kompanije koje oni predstavljaju očekuju vrijedne nagrade – spomenimo samo novi automobil Volvo S60 namijenjen šampionu takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržišta SIE!

The Drivers Fuel Challenge 2014 - 03

Budući da ove godine kompanija Volvo Trucks organizuje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge i na svjetskom nivou, prva tri vozača sa finalnog takmičenja za tržište SIE bit će pozvana da 19. septembra 2014. godine da učestvuju na svjetskom finalu u Geteborgu, u Švedskoj, gdje će imati priliku postići još bolji rezultat na ovom takmičenju – da zavladaju svjetskim tronom!

Tokom regionalnog takmičenja i na lokalnim kvalifikacijama i na finalnom takmičenju za tržište SIE, vještina vozača u ekonomičnoj vožnji biće testirana na novom kamionu Volvo FH koji nudi izvanredne vozne karakteristike i troši manje goriva nego ikada prije. Za takimčenje je pripremljena posebna verzija kamiona – Volvo FH Drivers’ Fuel Challenge, konstruisan da štedi gorivo i opremljen raznoraznim rješenjima i uslugama za uštedu goriva.

Ova specijalna verzija kamiona u ponudi je u okviru prodajne kampanje koja je pokrenuta od strane kompanije Volvo Trucks, tržište SIE, paralelno sa takmičenjem The Drivers’ Fuel Challenge.

Više detalja o prodajnoj kampanji i takmičenju, kao i informacije o pravilima, detaljan program, raspored i proceduru za prijavljivanje za takmičare iz Bosne i Hercegovine  možete naći na: http://www.volvotrucks.ba/

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers’ Fuel Challenge 2014:

Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

The Drivers’ Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks – podaci

Takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, pokrenuto je od strane kompanije Volvo Trucks 2011.godine, prvestveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj, organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gdje se od 2011. godine  sprovodi na godišnjem nivou.

The Drivers Fuel Challenge 2014 - 04

Takmičenje Drivers’ Fuel Challenge za 2013. godinu organizovano za tržište SIE bilo je  veoma uspješno, privuklo je blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa – skoro dva puta više takmičara nego 2012. godine, kada je također zabiljeležen impresivan broj učesnika.

Mađarski vozač Zoltan Simon /Zoltán Simon/ iz kompanije SIMON Zoltán EV, pobijedio je na prošlogodišnjem takmičenju, pokazao je svoje nenadmašivo umijeće i održao savršenu ravnotežu između brzine, trajanja vožnje i potrošnje goriva u finalnoj rundi regionalnog finala i postao šampion tržišta SIE na takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2013.

Kategorije: Komercijalna vozila