Vozač kompanije Gillete ponovio na Volvo The Drivers’ Fuel Challenge

admir_durakovic

Vozač kompanije Gillete ponovio uspjeh i na ovogodišnjim prvim kvalifikacijama u takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge

Proteklog četvrtka, 8. maja, u kamionskom centru Volvo, u Jakupovcima, održana je prva kvalifikaciona runda u okviru takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva). Pobjednik i drugoplasirani imaće priliku pokazati umijeće u ekonomičnoj vožnji u nacionalnom finalu, zakazanom za 15. maj.

I ovogodišnje takmičenje u ekonomičnoj vožnji, koje kompanija Volvo Trucks u Bosni i Hercegovini organizuje drugi put, privuklo je veliku pažnju profesionalnih vozača, bez obzira na to da li upravljaju Volvo ili kamionima bilo koje druge marke. Pred 12 prijavljenih za prvo kvalifikaciono takmičenje u Jakupovcima, bio je zadatak sličan prošlogodišnjem: da kružnu dionicu autoputa od 23,8 kilometara (od servisno-prodajnog centra Volvo Laktaši u Jakupovcima, autoputem do petlje Prijedor i nazad) pređu za maksimalno 28 minuta, uz što nižu prosječnu potrošnju goriva.

Nabolji rezultat postigao je  Admir Duraković, iz kompanije Gillete iz Gračanice, koji je zadatu rutu prešao za 27 minuta, 25 sekundi i 17 stotinki, uz prosječnu potrošnju od 25,3 litara (na 100 km). On je, podsjećamo, bio pobjednik prošlogodišnjih prvih kvalifikacionih vožnji u ovom takmičenju koje su organizovane na u istom mjestu, u Jakupovcima.

Drugo mjesto zauzeo je Mirsad Musić, iz kompanije Aner Trans iz Srebrenika, s vremenom 24:53.04 i prosječnom potrošnjom od 25,5 litara, dok je treći bio Slavko Predragović, iz kompanije Niskogradnja iz Laktaša, s vremenom 28:08.10 i prosječnom potrošnjom od 26 litara.

mirsad_music

Još jedno kvalifikaciono, a ujedno i finalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge 2014 u BiH održaće se  15. aprila, u prodajno-servisnom centru kamiona Volvo u Sarajevu.

Dvije kvalifikacione runde i finale su dio regionalnog takmičenja u ekonomičnoj potrošnji goriva (DFC) koje se od marta do jula održava u državama – članicama Volvovog tržišta Srednja i istočna Evropa*. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci – predstavnici na Regionalnom finalu u Slovačkoj, gdje se bira šampion takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržište Srednja i istočna Evropa i dobitnik nagrade – novog automobila Volvo S60. Završna faza regionalnog takmičenja održaće se 29. avgusta, na stazi Slovakia Ring u Bratislavi.

Prva tri vozača, učesnika regionalnog finalnog takmičenja po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svjetskom superfinalu, 19. septembra 2014. godine u Geteborgu, u Švedskoj.

slavko_predragovic

Svi učesnici ovogodišnjih takmičenje Drivers’ Fuel Challenge u Bosni i Hercegovini upravljaju identičnim vozilima: tegljačima iz nove generacije FH, sa motorom  Euro VI od 500 KS i automatizovanim mjenjačem I-Shift, koji vuku poluprikolice sa 16 tona tereta. To su kamioni koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije. Za ovo takmičenje  pripremljena je  posebna verzija – Volvo FH Drivers’ Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rješenjima i uslugama za optimalnu potrošnju.

Ova specijalna verzija kamiona u ponudi je u okviru prodajne kampanje koju je pokrenula kompanija Volvo Trucks, tržište SIE, uporedo sa takmičenjem The Drivers’ Fuel Challenge.

Volvo podsjeća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan utjecaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji znaju voziti na ekonomičan način, generišu značajne uštede – smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utječu na manju emisiju štetnih gasova.

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers’ Fuel Challenge 2014: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Kategorije: Komercijalna vozila