Neobični modni detalji koje bi svaki muškarac poželio

Piaget Altiplano 900P

Piaget Altiplano 900P

Luksuzni, jedinstveni i neobični satovi – 2014

Zavodljivi i korisni modni dodaci koji sigurno  ne ostavljaju ravnodušnim oba pola jesu satovi. Pored toga što s njima uvijek izgledate elegantno i što služe kao modni ukras, na tržištu se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više neobičnih modela. Neki su inspirisani džepnim satovima iz 19. vijeka, dok su drugi u potpuno suprotnom duhu – u duhu modernog vremena. Savremeni satovi ne samo što pokazuju vrijeme, oni takođe pokazuju i kretanje planeta u svemiru.

 Piaget Altiplano 900P

Od vrha do dna, Altiplano mjere su samo 3,65 mm što je manje od polovine debljine novog iPad Air. Za razliku od iPoda, Altiplano nema digitalnu unutrašnjost. Ovaj sat je potpuno mehanički, radi sa točkovima i oprugama. Sav taj mehanizam stane u u mali kutak od 3,65mm i za novi Altiplano 900P košta 26 200 dolara.

Van Cleef & Arpels Midnight Planetarium

Van Cleef & Arpels Midnight Planetarium

Van Cleef & Arpels Midnight Planetarium

Mnogi satovi vam pokazuju kako Zemlja i Mjesec funkcionišu, odnosno kako prolazi vrijeme, ali samo će vam ovaj sat omogućiti da pratite sve vidljive planete. Nekoliko odvojenih diskova prati kretanje svake od planeta, Jupitera, Marsa, Merkura, Saturna, kroz Planetarijum istim tempom kojim se oni zapravo rotiraju u svemiru. Dakle, malom dragom kamenu koji predstavlja Saturn, najudaljeniju vidljivu planetu, biće potrebno 29. godina da napravi cijeli kurg okolo. Četiri godine je trajalo stvaranje ovog sata, a njegova cijena je 245 000 dolara.

Baume & Mercier Clifton 1892 Flying Tourbillon

Baume & Mercier Clifton 1892 Flying Tourbillon

Baume & Mercier Clifton 1892 Flying Tourbillon

Baume & Mercier brend je koji proizvodi mnoge kvalitetne satove. Primjerak ovog sata košta 59 000 dolara, iako se na osnovu njegovog izgleda koji je inspirisan džepnim satom iz 1892. godine, to i ne bi reklo. Ovakvih satova postoji samo 30 komada. Mnogi su se pitali zašto jedan ovakav proivođač satova plasira manje-više neukusan model sata?! Odgovor na to je dao jedan novinar koji je rekao da je njegova čar u tome što je ova kompanija baš na ovom modelu pokazala svoj talenat, posvećenost poslu i koliko su im detalji ustvari važni. Napravili su novi sat u duhu starog vremena, ili da kažemo obrnuto?!

Panerai Luminor Base 8 Days 00561

Panerai Luminor Base 8 Days

Panerai Luminor Base 8 Days 00561

U posljednjih nekoliko godina mnogi proizvođači satova su se odlučili za vertikalnu integraciju: proizvođenje svih dijelova satova lično, radije nego da ih uvoze iz drugih kompanija. Mnogo je razloga za to, ali prije svega najbitnije im je bilo mišljenje kupaca koji očekuju da ukoliko već proizvodite luksuzne satove onda možete sami i da ih sastavite u potpunosti. Panerai je možda bio najagresivniji u potrazi za nezavisnom proizvodnjom i do 2015. godine svi njihovi novi modeli će biti napravljeni po novim pravilima “unutar kuće”. Ono što je posebno i što karakteriše ovaj sat jeste njegov bijeli brojčanik. Cijena jednog ovakvog primjerka iznosi 7 800 dolara.

Kategorije: Lifestyle