Golf R “20 Years” – Jubilarni Golfa R još jači i zabavniji

Volkswagen Golf R 20 Years

Golf R “20 Years” – Jubilarni Golfa R još jači i zabavniji

Volkswagen Golf R slavi važan jubilej – 20 godina predstavljanja. U čast ovom jubileju Volkswagen predstavlja posebnu ediciju Golf R “20 Years” koja je već dostupna za narudžbe.

Golf R “20 Years” svojom pogonskom tehnologijom nadmašuje sve što je do sada lansirano sa oznakom “Golf”. Jubilarni model ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,6 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 270 km/h. Golf R “20 Years” ediciju pokreće poznati 2.0 litreni TSI motor koji isporučuje 333 KS.

Volkswagen Golf R 20 Years

Volkswagenovi inženjeri potrudili su se da Golf R bude zabavniji za vožnju više nego ikada prije. Primjera radi, napravljene su optimizacije na mapama motora kako bi turbo punjač uvijek bio napunjen i spreman da motoru da dovoljno zraka. To onda omogućava brži razvoj snage za još bolja ubrzanja.

Golf R “20 Years” standardno je dostupan s paketom R Performance koji je već poznat iz Golfa R (uključujući, na primjer, R-Performance Torque Vectoring u kombinaciji sa Vehicle Dynamics Manager i dva dodatna načina vožnje, Special i Drift ) i dodatno će biti poboljšan ekskluzivnim dizajnerskim detaljima. Pozadi, krovni spojler naglašava sportski izgled vozila, a automobil je standardno opremljeno 19-inčnim Estoril aluminijumskim felgama.

Volkswagen Golf R 20 Years

Sportska i ekskluzivna priroda marke premium performansi iz Volkswagena također je vidljiva u unutrašnjosti. Po prvi put u serijskom Volkswagenu, instrument tabla i obloge vrata imaju ukrasne elemente od pravog karbona. Model specijalnog izdanja ima plave R logotipe, uključujući i multifunkcionalni sportski volan (na poziciji 6 sati). Plavi R logotip se također može naći na kapici ključa vozila kako bi se naglasila činjenica da ključ pripada posebnom vozilu.

Kao i svi modeli Golfa, Golf R “20 Years” će se proizvoditi u fabrici u Wolfsburgu – u domu Golfa. Golf R “20 Years” stiže u evropske prodajne salone od sredine 2022, a početna cijena u Njemačkoj iznosit će 59.995 eura.

Volkswagen Golf R 20 Years

Golf R “20 Years” je peto izdanje vrhunskog sportskog Golfa R. Priča o uspjehu modela započela je 2002. godine sa Golfom R32 i njegovim 3,2-litarskim šestocilindričnim motorom sa snagom od 177 kW (241 KS). Bio je to najmoćniji Golf koji je Volkswagen napravio do tog trenutka.

Sa pogonom na sve točkove u kombinaciji sa ekskluzivnim dizajnom i opremom, ovaj izuzetno dinamičan automobil bio je tehnološko mjerilo u svojoj klasi. Golf R32 je odmah postigao uspjeh, a njegova prodaja je bila trostruko veća od prvobitno planiranog broja.

Volkswagen Golf R 20 Years

Kategorije: Noviteti