Mercedes A klasa III – Spy photo!

Mercedes A klasa III – Spy photo!

Nakon što je predstavljen koncept buduće A klase Mercedes je odličio krenuti u relne testove svog novog modela. Zakamuflirana nova Mercedesova A klasa tako se našla na snježnim cestama gdje se prikupljaju prve testne informacije. Sa novom A klasom Mercedes će pokušati uzeti dio tržišnog kolača od BMW serije 1 koji je na cestama već od jeseni 2011. godine.

Nova generacija Mercedesove A klase sa prethodne dvije dijeli samo svoje ime. Osim dizajna novi model iz Stuttgarta promjenio je i klasu. Prethodne dvije generacije nisu ostvarile prodajna očekivanja pa su se u Mercedesu odlučili radikalne promjene. Tako će nova A klasa preći dobro poznatu “Golf” klasu, gdje će joj glavni konkurent biti BMW 1. Ovaj potez čini se dosta logičnim jer upravo kompaktna klasa automobila vrlo je zastupljena na tržištu i cjenovno je prihvatljiva za dobijeno od automobila.

Mercedes je odlučio da se udalji od dosadašnjeg kutijastog dizajna i imitacije malog monovolumena, koji se i nije pokazao baš najboljim, posebno kod mlađe populacije kupaca. Mercedesovi inžinjeri odlučili su da moderni dizajn nove A klase postave na klasičnu MFA platformu. Kada je riječ o dizajnu, jedna od slika pokazuje i unutrašnjost automobila koja najviše podsjeća na unutrašnjost aktuelne B klase.

Kada je riječ o zajedničkim stvarima A i B klase tu bi se mogao spisak proširiti i sa pogonskim agregatima. Novu A klasu trebali bi pokretati 1.6-litreni turbo benzinac sa 122 i 156 KS, te 1.8-litreni turbo dizelaš sa 109 i 136 konja. Za one zahtjevne tu će biti i 2.0-litreni turo benzinac sa 200 konja, a šuška se da bi mogla naći i AMG verzija sa puno više snage gdje bi bilo raspoloživo preko 300 konjskih snaga!

Kategorije: Noviteti