Mercedes Citan

Mercedes-Benz Citan

Novo Mercedes-Benzovo gradsko dostavno vozilo zove se Citan. To je ime kombinacija riječi „city“ i „titan“, čime se jasno daje do znanja da je vozilo specijalizirano za gradsku logistiku, odnosno da je razvijeno kako bi se zadovoljili svakodnevni izazovi prevoza. Inače, ime je otkriveno na simpoziju o stručnosti brenda i gradskoj logistici održanom u Mercedes-Benzovu dizajnerskom centru u Sindelfingenu.

Predstavljanjem novog gradskog dostavnog vozila Mercedes-Benz dodaje još jednu seriju u svoju porodicu dostavnih vozila. Citanom se, uz Vario (6,0 do 8,2 tone), Sprinter (3,0 do 5,0 tona) i Vito (2,77 do 3,2 tone), nastoji proširiti asortiman proizvoda na tržištu lakih komercijalnih vozila u kategorijama niže najveće dopuštene mase, gdje će znatno potaknuti prodaju, budući da je to tržište u Europi dostiglo broj od 700.000 vozila.

Zahvaljujući velikom broju varijanti, novo gradsko dostavno vozilo prikladno je za široku poslovnu primjenu. Ne samo da će Citan biti ponuđen kao furgon, kao vozilo za prijevoz putnika te kao vozilo za kombinovanu primjenu, već će biti dostupan u različitim dužinama i nosivostima. Citan će biti lansiran na tržište u jesen 2012., a javnosti će premijerno biti predstavljen na sajmu komercijalnih vozila IAA u septembru u Hannoveru.

Citan je razvijen i testiran u skladu sa zahtjevnim Mercedes-Benzovim standardima kvalitete. Prema tome, vozilo je izdržljivo i pouzdano, a istodobno zadovoljava zahtjeve kupaca iz sektora usluga, prodaje i trgovine, nudeći im prostran teretni prostor unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama. Osim toga, Citan se može pohvaliti tipičnim atributima brenda kao što su visoka kvaliteta, ekonomičnost, sigurnost, izvrsne vozne karakteristike i štedljivost goriva te niska emisija CO2. Za to su zaslužni učinkoviti dizelski i benzinski motori niske potrošnje i niske emisije štetnih gasova koji uključuju sistem BlueEFFICIENCY. U planu je i varijanta sa električnim pogonom.

Citanove funkcije, unutrašnjost, materijali i izrada visoke su kvalitete, kao i u drugim Mercedes-Benzovim dostavnim vozilima. Novo gradsko dostavno vozilo može se s pravom nazvati „mlađim bratom“ Sprintera i Vita, no ni na koji im način nije podređeno. Kao što je slučaj sa svim Mercedes-Benzovim vozilima, sigurnost u novom Citanu ima važnu ulogu te sve varijante dolaze sa ESP-om kao standardnom opremom.

Kategorije: Noviteti