Night Vision u novom Opel Grandlandu

Opel Grandland Night Vision

Night Vision u novom Opel Grandlandu

Opel premijera: novi je Grandland opremljen najnovijim sistemom Night Vision s kamerom.

Novi Opel Grandland opremljen je revolucionarnom tehnologijom i sistemima pomoći vozaču koji vožnju čine udobnijom, jednostavnijom i, najvažnije, sigurnijom. Jedna je od tih sjajnih tehnologija sistem Night Vision, koji je posebice koristan sada u zimi, kada je vani mračnije i vidljivost je slabija. Ova je nova SUV perjanica prvi Opelov model koji uključuje sistem Night Vision, a dostupan je i kao snažno i učinkovito priključno (plug-in) hibridno vozilo. Kao i prilagodljiva IntelliLux LED® Pixel svjetla, sistem Night Vision pomaže vozaču Grandlanda uočiti ljude i životinje u ključnim trenucima. Oba sistema pretvaraju noć u dan i povećavaju sigurnost za sve učesnike saobraćaja tokom sumraka i noći.

Opel Vizor sa sistemom Night Vision i Intelli-Lux LED® Pixel svjetlima

Novi Opel Grandland spaja čisti, odvažni dizajn s vrhunskim tehnologijama. Novi Opel Vizor je lice brenda koje privlači poglede, ali i pametno integrira inovativne sisteme te ih čini gotovo nevidljivima golom oku. Na taj način besprijekorno ujedinjuje dizajn i tehnologiju. Jedan od tih inovativnih sistema je i Night Vision, koji se premijerno pojavljuje u novom Grandlandu. U videozapisu na YouTubeu koji traje manje od jedne minute možete vidjeti kako Night Vision funkcionira i koje prednosti nudi.

Infracrvena kamera skrivena ispod Opel Vizora poboljšava sigurnost tijekom noćne vožnje, posebice na slabo osvjetljenim cestama kao što su seoski ili šumski putovi. Night Vision prepoznaje ljude i životinje do 100 metara ispred Grandlanda, i to na temelju razlike temperature u odnosu na okruženje. Čim kamera prepozna pješaka, biciklista ili životinju uz rub ceste, njihov se položaj prikazuje na centru za informiranje vozača od dvanaest inča na digitalnoj ploči s instrumentima Pure Panel. Osoba ili životinja koja se nalazi ispred vozila istaknuta je po boji i može se jasno razabrati u odnosu na okruženje. S pomoću ovog sistema (koji je u Njemačkoj dostupan za linije modela Ultimate i Business Elegance) vozači Grandlanda mogu prepoznati potencijalno opasne situacije prije nego što se one dogode, u ključnim trenucima, i prilagoditi svoju brzinu ili pravovremeno poduzeti korake za izbjegavanje nezgode.

Sistem Night Vision u novom Grandlandu dostupan je u kombinaciji s automatskim IntelliLux LED® Pixel svjetlima. Iza Opel Vizora integrirana je i tehnologija osvjetljenja koja sadrži 168 LED elemenata – 84 za svako prednje svjetlo – koji pružaju besprijekorno prilagođavanje snopa svjetla sukladno situaciji u vožnji i okolini, bez zasljepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. S pomoću matrične funkcije precizno se ističu nadolazeći sudionici u saobraćaju, i to u nekoliko milisekundi, a ostala područja ostaju u potpunosti osvjetljena snopom svjetla. Ova dva sistema zajedno pružaju dvostruku sigurnost, pretvaraju noć u dan i garantuju opuštenost u svakom trenutku tijekom vožnje, čak i u lošim svjetlosnim uslovima.

Kategorije: Noviteti