Tečnost za brisače: Opasnost od otrovnih isparenja koja ulaze u kabinu vozila!

Zimska tečnost za brisače

Tečnost za brisače: Opasnost od otrovnih isparenja koja ulaze u kabinu vozila!

U toku zimskog perioda svi vozači primorani su da koriste tečnost za pranje vjetrobranskog stakla koja je otporna na smrzavanje. Na našem tržištu imamo relativno mali izbor zimske tečnosti za pranje vjetrobrana, koje su gotovo sve upitnog kvaliteta. U to se prvo možemo uvjeriti kad temperature padnu ispod -10C, te vidimo da deklarisana vrijednost na etiketi ne odgovara realnim uslovima.

Još jedan od problema koje uzrokuje loš kvalitet zimske tečnosti za brisače jeste stradanje metlica brisača samo nakon jedne zime. Grafitni sloj na gumicama metlica birsača gotovo u potpunosti bude uništen, pa brisači škripe i preskaču.

O temi zimskih tečnosti više se angažovao AMS RS-a, koji je napravio i testiranje 15 različitih zimskih tečnosti za brisače. Tom prilikom prema njihovim navodima došli su do manje više (očekivano) do šokantnih rezultata. Od 15 različitih tečnosti koje su dali na analizu, 11 ima opasne supstance za čovjekovo zdravlje u svom sastavu.

Opasnost od Metanola 

Glavni sastojak zimske tečnosti za brisače je Metanol. Metanol se industrijski dobija iz prirodnih sirovina i sintezom iz prostih molekula. Kao prirodni izvor metanola služi lignin, biopolimer sastavljen od monomera koji imaju -O-CH3 grupe kao supstituente.

Metanol je toksična supstanca. Unesen u malim količinama izaziva oštećenja vida, a u većim sljepilo. Sam metanol ne deluje štetno već štetno dejstvo imaju njegovi oksidacioni produkti koji se stvaraju prilikom metabolizma.

Posljedice hroničnog trovanja (obično zbog udisanja para) su ciroza jetre, smetnje vida, pa čak i sljepilo, a kod akutnog trovanja može nastupiti i smrt zbog paralize centra za disanje. Može narušiti plodnost i zdravlje nerođenog djeteta (fetotoksični i teratogenski uticaji), a može oštetiti oči i centralni nervni sistem ako u organizam dospije gutanjem ili udisanjem.

Metanol izaziva umjerenu nadraženost kože. Gutanje čak i malih količina metanola može izazvati sljepilo ili smrt. Posljedice nesmrtonosnih doza mogu biti mučnina, glavobolja, bol u stomaku, povraćanje i poremećaj vida – od pomućene slike do blage osjetljivosti očiju.

Analizirane tečnosti

Detaljnu analizu kvantitativnog sastava 15 različitih zimskih tečnosti obavio je Centralni ispitni laboratorij Industrije nafte INA u Zagrebu, bez oznake proizvđača. Uzorci su bili u istim ambalažama obilježeni samo sa šiframa koje su imali zvaničnici AMS RS-a. Tom prilikom utvrđeno je da samo 4 od 15 tečnosti u svom sastavu ne sadrže po ljudsko zdravlje štetni metanol.

Šta kupiti?

Tržište zemalja Zapadnog Balkana pogodno je za prodaju roba sumnjivog kvaliteta, ali i za razne marketinške trikove. Zbog toga nismo naveli prizvođače i imena njihovih proizvoda koji su “prošli” analizu. Od 15 navodno testiranih tečnosti, samo su objavljena imena onih koji su “prošli” rezultate, dok drugi se ne spominju, a takođe nema ni jednog javno predočenog dokumenta o analizi i rezultatima.

Manje-više svi proizvođači zimskih tečnosti koriste iste sastojke, a finalni proizvodi najviše se razlikuju po boji (obično je to plava) i miris, te u manjoj mjeri po kvalitetu brisanja stakla. Ono što vam mi možemo savjetovati jeste da prilikom prskanja po vjetrobranskom staklu ovakvih tečnosti ugasite ventilaciju ili uključite recirkulaciju zraka kabine na kraći period, te na taj način smanjite količinu isparenja koja će ući u kabinu.

Kategorije: Savjeti