Audi priprema novi S6 i S7 sa dizelskim motorom

Audi priprema novi S6 i S7 sa dizelskim motorom

Smrt dizelskih modela? Audi kaže ne, barem za sada.

Porsche možda planira uskoro u potpunosti izbaciti dizelsku tehnologiju iz svoje ponude, ali njihove kolege iz Audija razmišljaju na drugačiji način. Audi bi tako mogao narednu generaciju S6 i S7 modela ponuditi sa snažnim dizelskim motorima. Ovu špekulaciju iz Audija nisu ni odbili ni potvrdili, što potvrđuje da se ova opcija razmatra.

Dizelski S6 i S7 modeli bit će logičan korak u proširenju Audi ponude sportskih dizelaša. Razlog za moguće proširenje ponude dizelskih sportaša je odlična prodaja Audi SQ5, a i Audi SQ7 također pokazuje dobre prodajne rezultate do sada.

Sportski dizelski duo ući će u na tržište u kojem BMW trenutno nema konkurenciju svojim M550d xDrive limuzinom i karavanom. Ako ovaj projekat dobije zeleno svijetlo, dizelski S6 i S7 stići će nakon benzinskih varijanti.

Na kraju dolazi pitanje koji motor potencijalno pokretati S6 i S7? Audi SQ7 pokreće V8 TDI, a da se isti motor nađe i u novim modelima malo je vjerovatno. Jednostavno V8 ne odgovara konceptu ovih automobila. Realno je za očekivati da će ih pokretati pojačani 3.0-litreni V6 bi-TDI koji se trenutno nalazi pod poklopcem aktuelnih A6 i A7 modela, a koji razvija 326 konjskih snaga (243 kilovata).

Kategorije: Vijesti