Premijera: Octavia

Octavia A7_3

BiH premijera: Nova Škoda Octavia

Danas (24.4.2013.) je u Sarajevu na oficijelnoj press konferenciji svečano predstavljena treća generacija Škodinog bestselera – ŠKODA Octavia. ŠKODA Octavia je uvijek bila ključni model za fabriku iz Mlade Boleslave. Trećom generacijom još više ojačava svoju poziciju u A segmentu. Spolja se ističe atraktivnim izgledom u duhu novog Škoda dizajna, a unutrašnjost je privlačna svojom jednostavnošću, modernim sistemima, opremom i vrhunskom tehnologijom. Kao što je za Škodu tipično, Octavia nudi odličan odnos cijene i kvaliteta.

Od svog prvog izdanja 1996., Škoda Octavia je jedinstveno vozilo u svom segmentu. Ona u compact klasi nudi kvalitet srednje klase automobila. To posebno ilustruje njegova prostranost, napredna tehnologija i visoka funkcionalnost modela. Nova ŠKODA Octavia impresivno naglašava ovu jedinstvenost  ubjeđujući potencijalne kupce svojom prostranošću kao ni jedan drugi model u klasi. Raspoloživi prostor za putnike i prtljag u novoj ŠKODA Octaviji ubjedljivo je ispred najboljih u svojoj klasi. Ni jedno drugo vozilo u compact segmentu ne nudi veću vrijednost unutar samog automobila kao i više prostora za putnike od nove ŠKODA Octavie.

“U BiH ŠKODA Octavia je prepoznata kao idealan porodični, ali i poslovni automobil. Ona je model od krucijalnog značaja za prodaju Škode u BiH. Činjenica da već godinama predstavlja najprodavaniji model u klasi dovoljno govori kakav značaj predstavlja za nas”, istaknuo je g. Senad Olovčić, direktor Asa Auta, te dodao: “Nova generacija ovog modela će i dalje ostati naš glavni fokus u prodaji Škode na tržištu BiH i siguran sam da nova generacija ovog bestsellera ima sve adute da ostvari zadate ciljeve.”

Nova ŠKODA Octavia nudi prostor koji je uobičajen za klasu višu od nje. Ona oduševljava u svakom pogledu i predstavlja srce ŠKODA brenda.

“Sa velikim nestrpljenjem smo čekali dolazak nove Octavie. Mislim da je vrijedilo čekati. Značaj Octavie u BiH je neupitan. Istaknuo bih da je od momenta lansiranja u BiH 1997. godine do danas isporučeno 11.130 Octavia modela. Ovaj broj još je značajniji ako dodamo da ukupan broj ŠKODA isporučenih modela u navedenom periodu iznosi 34.723. Znači 32% ukupne prodaje ŠKODE u BiH čini prodaja modela Octavia. Jako smo impresionirani sa novim modelom i onim šta nudi, a mislim da će i kupci biti. Ubjeđen sam da će se ovaj trend zbog toga i nastaviti.” istaknuo je Brand manager Škode u BiH, g. Ibrahim Kaba.

ŠKODA Octavia je sa svojim kompletnim paketom oduvijek bila malo ‚više’ od običnog automobila. To omogućuje velika ponuda prostora, ali i spoj elegantnog oblika limuzine s praktičnim prednostima automobila s velikim stražnjim poklopcem jedinstvenim u ovom segmentu. Ovu jedinstvenost potvrđuje nova generacija.

“Impresivan je napredak treće generacije ŠKODA Octavie. Ona je klasa za sebe i predstavlja vrh ponude u svom segmentu. Novi model ima target kupaca kao nikada do sada. Praktični, porodični, tradicionalni, poslovni, ali i zahtjevni kupci sada imaju automobil koji može zadovoljiti sve njihove potrebe. Spisak sistema aktivne i pasivne zaštite, tehnoloških inovacija, komfornih i multimedijalnih sistema teško da se može lako i pobrojati. Međutim, možda ono najvažnije je da Octavia A7 dolazi sa svim vrijednostima  predhodnih generacija ovog modela, a tu se prije svega misli i na atraktivnu cijenu koja ima jako mala odstupanja u odnosu na zadnju generaciju ovog bestsellera”, ističe Senad Trnka, Product & Marketing Manager ŠKODA BiH.

Nova Octavia postavlja mjerila standarda za ponudu prostora u svojoj klasi. Nijedno vozilo iz segmenta kompaktnih vozila ne nudi veću duljinu unutrašnjosti (1.782 mm), više slobodnog prostora u području koljena (73 mm) i više slobodnog prostora u području glave u stražnjem dijelu vozila (980 mm). Također najbolji u klasi je i kapacitet prtljažnika (590 l).
Nova ŠKODA Octavia nije samo prostrana i funkcionalna, već i dobro izgleda. Glavni dizajner marke ŠKODA Jozef Kabaň i njegov tim podarili su ovom automobilu potpuno novi dizajn. Nijedna ŠKODA Octavia nije bila toliko dinamična, a istovremeno toliko bezvremenski elegantna, upečatljiva, kvalitetna i suverena na cesti poput treće generacije ovog najprodavanijeg modela. U usporedbi sa svojim prethodnikom, ovo vozilo se vidno produžilo i proširilo. Novi model je za 90 mm duži i 45 mm širi u odnosu na drugu generaciju Octavie. Istovremeno se međuosovinski razmak povećao za 108 mm, što osobito ide u korist unutrašnjosti i prostranosti u stražnjem dijelu vozila.

octavia tsi_

Prednji dio automobila suvereno i samouvjereno naglašavaju istaknute vodoravne linije i novi položaj logotipa marke ŠKODA. S bočne strane nova ŠKODA Octavia izgleda znatno dinamičnije u odnosu na prethodni model. Tome doprinose dugi međuosovinski razmak i kraći prednji prevjes jednako kao i C stup pomaknut prema natrag. Visoka i oštra tornado linija optički produžuje automobil te na upečatljiv način ističe siluetu nalik coupé vozilima. Nova posebna karakteristika je podignuta dinamična linija prozora u stražnjim vratima, takozvana ‚peraja’ – malen, ali upečatljiv detalj, koji vozilu daje snagu i stil.

Nova učinkovitost: CO2-emisije od 89 g/km

Inženjeri su uspjeli znatno smanjiti vrijednosti potrošnje i emisija ŠKODE Octavia. To omogućuju novi benzinski i dizelski motori, niska cw-vrijednost i mala težina vozila. Ukupno su na raspolaganju četiri benzinska motora – svi opremljeni najmodernijom TSI tehnologijom – i dva moderna TDI Common Rail dizelska agregata. Kod mjenjača su korišteni ručni i automatski DSG mjenjači.

Unatoč novoj veličini i naprednijoj tehnici vozila, inženjeri marke ŠKODA su uspjeli smanjiti težinu automobila za čak 102 kilograma u odnosu na drugu generaciju ŠKODA Octavie. To je omogućila dosljednost na području lake konstrukcije, napredna konstrukcija karoserije, upotreba čelika visoke i najviše čvrstoće i ciljani odabir materijala. Smanjenje težine varira ovisno o konfiguraciji vozila.

Nova ŠKODA Octavia osim toga nudi brojne nove komfort funkcije, koje su do sada bile rezervirane samo za višu klasu vozila. Sve te funkcije slave svoju premijeru u Octaviji, a dijelom se po prvi put uopće koriste u nekom vozilu marke ŠKODA. Upotreba novih tehnologija pri tome nije sama sebi svrha, već je uvijek povezana s konkretnom dodanom vrijednošću za kupca: to nije neozbiljna beskorisna tehnika, već tehnika za čovjeka, koja mobilnost čini sigurnijom i udobnijom.

Po prvi put je u ŠKODI zajedno sa sistemom “Adaptive Cruise Assistant” na raspolaganju je automatska regulacija razmaka. Novi sistem “Intelligent Light Assistant” omogućuje kao asistent dugog svjetla automatsko uključivanje i isključivanje dugog svjetla te na taj način poboljšava udobnost i sigurnost u vožnji. Sistem “Automatic Parking Assistant” pruža potporu prilikom parkiranja nove Octavie. Sistem prepoznavanja prometnih znakova u paketu‚ Traveller Assistant‘‚ koji će se također po prvi puta naći u ŠKODA ponudi, prikazuje prometne znakove. S odabirom profila vožnje “Driving Mode Selection” vozač može pritiskom na dugme namjestiti određene vozne karakteristike vozila. Dodatna novost je električni panoramski podizno pomični krov: transparentni panoramski krov povećava udobnost i užitak vožnje u Octaviji. Nova Octavia može biti opremljena i sa automatskim sistemom zaključavanja i pokretanja motora bez ključa KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System).

Nova generacija Infotainment sistema

Nova ŠKODA Octavia oduševljava potpuno novom generacijom radio uređaja i radio-navigacijskih sistema. Prvi put se u ŠKODI u višim verzijama opreme koriste zasloni osjetljivi na dodir sa senzorima približavanja i funkcijom brisanja. Čisti užitak slušanja nudi novi CANTON sound sistem i zvučno optimizirani putnički prostor.

Praktičnost putem ‚Simply Clever‘ rješenja

Kao i u svakoj drugoj ŠKODI, tako i u novoj Octaviji čitav niz ‚Simply Clever‘ rješenja olakšava putnicima život. Ovisno o razini opreme, serijski ili opcionalno je dostupna sljedeća oprema: pomoću sklopivih elemenata za učvršćenje prtljage u prtljažniku moguće je sigurno učvrstiti predmete za podnicu prtljažnika. Prvi puta u ŠKODA Octaviji na raspolaganju je dvostrana podna obloga u prtljažniku. Strugalica za led pronašla je svoje mjesto u poklopcu spremnika goriva.

Za reflektirajući prsluk predviđen je držač ispod vozačevog sjedala. U unutrašnjosti pretinca za odlaganje u vratima nalazi se pretinac za otpad. Držač za multimedijske uređaje nudi mjesto za iPod, mobilni telefon i ostale multimedijske uređaje. Dodatni pretinci za odlaganje, držači i kuke jamče inteligentnu i dobru organizaciju u unutrašnjosti i prtljažniku nove ŠKODA Octavie. Jedan od primjera je izuzetno veliki pretinac za naočale u prednjem dijelu stropne obloge. U automobilu možete osim toga naći i zaštitu od točenja pogrešnog goriva i pokrov prtljažnika, koji se sada otklapa iza naslona stražnjih sjedala.

octavia tsi

Cijena modela starta već od 26.215 KM koliko je potrebno izdvojiti za model Active 1.2 TSI / 84 KS. Iako bazni, čak i ovaj paket opreme sadrži stavke poput: klima uređaja, ESC-a, prednjih i bočnih zračnih jastuka naprijed i sl. Srednji paket opreme Ambition sadrži stavke kao što su: ESC, klima uređaj, maglo svjetla, centralno daljinsko zaključavanje , radio uređaj sa priključkom za USB, 16’’ felge  sl. Cijena ovog modela u kombinaciji sa štedljivim  i efikasnim 1.6 TDI / 105 KS motorom koji dolazi sa “Start-Stop” funkcijom motora i sistemom rekuperacije kočione energije  iznosi privlačnih 32.278 KM do registracije.

Za one zahtjevnije tu je Elegance paket opreme u kojem između ostalog kupac dobiva dodatno na Ambition : automatski klima uređaj, kožni upravljač, 16’’ aluminijumske felge, LED svjetla nazad, dekorativni paket kromiranih umetaka, središnji naslon za ruke, podrška za kralježnicu u prednjim sjedištima, Radio CD MP3 sa slotom za SD karticu i sl. Cijena ovako opremljenog modela sa spomenutim 1.6 TDI / 105 KS motorom iznosi  34.918 KM do registracije. Najjači motor u ponudi dizel agregata  je 2.0 TDI / 150 KS i njegova cijena sa Elegance paketom opreme iznosi 38.536 KM do registracije. Vrh ponude kod benzinskih motora predstavlja turbobenzinski agregat 1.8 TSI / 180 KS za koji u kombinaciji Elegance paketa opreme kupac treba izdvojiti 41.079 KM. Većina nabrojanih motora može se upariti i sa dobro poznatim automatskim DSG mjenjačem. Važno je napomenuti da kao i kod ostalih ŠKODA modela i nova generacija Octavie dolazi sa fabričkom četverogodišnjom garancijom ili 120.000 pređenih kilometara (zavisno koji se uslov prvi ispuni).

Nakon današnje konferencije za novinare prvi primjerci novog modela Octavie su već pristigli, a svi potencijalni kupci mogu posjetiti svog najbližeg ovlaštenog ŠKODA partnera kako bi kroz testnu vožnju otkrili zašto nova Octavia oduševljava svaki dan.

Kategorije: Vijesti