Cijene vozila pod snažnim pritiskom nestašice zaliha i inflacije

Kia prodaja 2021

Cijene vozila pod snažnim pritiskom nestašice zaliha i inflacije

Globalni nedostatak poluprovodnika izazvan pandemijom koronavirusa i dalje uzrokuje probleme u globalnoj proizvodnji vozila. Proizvodnja je sve manje u stanju da drži korak sa rastućom potražnjom kupaca za novim modelima koji imaju sve sofisticiraniju elektroniku u kojoj su čipovi ključni. Zbog šoka u proizvodnji, ove je godine iz svjetskih fabrika izašlo znatno manje novih automobila, a trend nestašice vozila nastaviće se i 2022. Uz manjak ponude predviđa se astronomski rast cena od 20 do 30%, a dodatni pritisak na cijene predstavlja i očekivana inflacija. To znači da je pravo vrijeme za kupovinu novog automobila upravo sada, kada su vozila sa zaliha na nekim mjestima još uvijek dostupna.

Ako razmišljate o kupovini novog automobila, isplati se požuriti. Vjerovatno ste već čuli da u svijetu vlada opšta i akutna nestašica poluprovodnika, što snažno utiče na ponudu automobila. Naime, poluprovodnici su nezamjenjiv dio modernih vozila kojima je zbog svoje složenosti potrebno sve više elektronike – čak 80 do 130 komponenti vozila sadrži poluprovodnike. Upravo zbog njihovog nedostatka, mnogi svjetski brendovi su već usporili ili čak zaustavili proizvodnju, što znači manji izbor i veće cijene za kupce.

Iskoristite vrijeme kada još uvijek možete birati – i preduhitriti inflaciju

Iako se očekuje nastavak nestašice poluprovodnika i sljedeće godine, na tržištu je trenutno velika potražnja za vozilima – narudžbe kupaca se gomilaju, a dobavljači na njih ne mogu odgovoriti. Smanjene i zakašnjele isporuke iz fabrika otežavaju naručivanje vozila, zalihe su male kod većine dobavljača, a rokovi isporuke se produžavaju.

Prirodna posljedica stanja nedovoljne ponude ili kašnjenja u isporuci je – uz nezadovoljstvo potencijalnih kupaca – naravno i poskupljenje vozila, što se već događa, a prognozira se da će situacija u 2022. biti još gora. Izbor vozila na automobilskim tržištima sigurno će biti slab, a predviđa se i poskupljenje novih vozila od čak 20 do 30 posto, do čega će doći i zbog očekivane inflacije.

Kia prodaja 2021

Sada je pravo vrijeme za kupovinu vozila

Obzirom na situaciju, jasno je da je pravo vrijeme za kupovinu vozila sada kada su vozila još uvijek dostupna. A gdje vam je na bosanskohercegovačkom tržištu trenutno najbolja ponuda? Za razliku od većine automobilskih kompanija koje gotovo da nemaju automobila za trenutnu isporuku, Kia nudi daleko najviše – u svojim salonima širom Bosne i Hercegovine nudi zavidnu zalihu od preko 1.200 novih vozila.

Ovo je izuzetno bogata ponuda za ove prilike, ali donosi i mnogo više od same količine: široka paleta Kia modela koje možete odvesti po najpovoljnijim akcijskim cijenama. 

Kia pomjera granice u kvalitetu vozila

Veliki izbor nikako nije jedini razlog za kupovinu Kije – tu je i nenadmašni kvalitet kojim Kia vozila već duže vrijeme osvajaju svijet, čemu svjedoče mnogobrojne svjetske nagrade od najvećeg značaja. To nije slučajno, budući da je Kia jedna od tehnološki najnaprednijih marki automobila sa originalnim dizajnom, prvoklasnom izradom koja postavlja nove standarde, najnaprednijom opremom za bezbjednost i udobnost kao i već legendarnom nenadmašnom 7-godišnjom fabričkom garancijom koja važi za kompletno vozilo i još uvijek je najduža u Evropi. Osim toga, Kia vozila osiguravaju iznimno visoku vrijednost u smislu cijene koju savršeno drže tokom godina korištenja, zahvaljujući neupitnom kvalitetu, dugotrajnoj garanciji i razgranatoj servisnoj mreži.

Na kraju, ali ništa manje važan razlog za kupovinu Kije može biti i sve veća popularnost među domaćim vozačima, za što je zaslužna sve očiglednija izvrsnost vozila ove marke koja je prepoznata i u našoj zemlji. Naime, Kia je u prvih 9 mjeseci ove godine bila četvrta najprodavanija marka automobila u Bosni i Hercegovini, dok je njen model Sportage ubjedljivo najprodavaniji SUV i sveukupno treći najprodavaniji model motornih vozila u BiH u 2021. godini. 

Odvezite svoju novu Kiju po starim cijenama već danas

Zaključimo riječima da tako dobrog trenutka za kupovinu vozila odavno nije bilo – zato nemojte čekati 2022. godinu! Takva prilika se neće ponoviti još dugo vremena. Odaberite Kiju sa zaliha i preduhitrite poskupljenja sljedeće godine!

Akcijsku ponudu novih Kia vozila pogledajte ovdje.

Kia prodaja 2021

Kategorije: Vijesti