Električni Ferrari potvrđen koji će biti revolucija

Ferrari SF90 Stradale

Električni Ferrari potvrđen koji će biti revolucija

Električni Ferrari na tržište bi trebao stići do kraja 2030. godine, a prije njega bit će predstavljeno nekoliko plug-in hibridnih modela.

Dugo vremena se nagađalo da li će Ferrari krenuti u smjeru električnih automobila. Iako možda u prvi mah nisu razmišljali o tome, tehnološku utakmicu ipak moraju prihvatiti pa su tako odlučili da naprave svoj prvi potpuno električni automobil.

Potvrda toga sigla je na predstavljanju finansijskih rezultata za 2020. godinu, a vijest je saopštio predsjednik Ferrarija John Elkann. On je najavio da će električni model iz Maranella na ceste stići do kraja 2030. godine.

Ferrari 486 hybrid

Ipak ako se vratimo u skoriju prošlost vidjet ćemo da je već Ferrari u ušao u proces elektrifikacije svojih modela sa modelom LaFerrari, a isto je nastavio s modelom SF90. Prvi potpuno električni Ferrari mogao bi biti budući SUV Purosangue.

Prije dolaska potpuno električnog modela, na tržište prvo stižu plug-in hibridi, prije svega budući Ferrari 486 koji se maskiran već testira. Očekuje se da će ga pokretati kombinacija poznatog 2,9-litrenog Twin-turbo V6 motora i par električnih motora s oko 730 KS.

Kategorije: Vijesti