Kia EV9 dobio pet zvjezdica na testovima Euro NCAP

KIA EV9 GT Line

Kia EV9 dobio pet zvjezdica na testovima Euro NCAP

Kia EV9 novi električni model na testiranjima Euro NCAP, vodeće evropske nezavisne organizacije za testiranje sigurnosti vozila, dobio je najvišu ocjenu za sigurnost. Potpuno električni SUV sa sedam sjedišta osvojio je najvišu ocjenu pet zvjezdica, što dodatno dokazuje impresivna sigurnosna svojstva ovog modela.

EV9 je odlično ocjenjen u sve četiri kategorije. Dostigao je 84 % kod zaštite odraslih putnika, 88 % kod zaštite djece, 76 % kod zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju, uključujući i pješake, te 83 % u kategoriji “sigurnosna pomoć”, koji ocijenjuju vozilo na osnovu raspoloživosti cjelovitog izbora tehnologija za spriječevanje sudara.

Iz organizacije Euro NCAP su pohvalili putnički prostor u EV9, jer je kod simulacije frontalnog sudara ostao stabilan i dobro je zaštitio koljena i bedra svih putnika, bez obzira na njihove dimenzije i položaj sjedenja. Kod simulacije bočnog sudara je EV9 dobio maksimalan broj bodova i pružio veliku zaštitu svih kritičnih dijelova vozača i saputnika. SUV je dobio pohvale i zbog naprednog sistema eCall, koji u slučaju sudara upozorava hitnu službu.

KIA EV9 GT Line

EV9 je još bolje rezultate zabilježio u simulacijama s djecom, jer je vozilo zaštitilo sve kritične dijelove tijela lutaka, koje su predstavljale šestogodišnje i desetogodišnje saputnike. Organizacija je uzela u obzir prilagodljivost zračnih jastuka modela EV9 i inteligentni sistem za prepoznavanje prisutnosti djece.

Euro NCAP je kod testiranja sigurnosnih asistencijskih tehnologija modela EV9 naglasio djelovanje sistema automatskog kočenja u nuždi (AEB), koji se dobro odazvao na druga vozila i u većini testnih scenarija izbjegao sudar.

Euro NCAP je, između ostalog, pohvalio asistencijski sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), koji kod EV9 nježno popravlja smjer vozila kada vozilo izlazi iz svoje vozne trake, a i posreduje u kritičnim situacijama. Sistem za pomoć kod prepoznavanja ograničenja brzine iskazao se i kao dobar kod određivanja lokalnog ograničenja brzine, pri čemu vozač može izabrati ako želi da sistem automatski podesi dozvoljenu brzinu.

Vrlo čvrsta električna globalna modularna platforma i inteligentni sigurnosni elementi zajedno pružaju izuzetne sigurnosne osobine

Sigurnosnu ocjenu EV9 poboljšali su vrlo čvrsta električno-globalna modularna platforma (E-GMP) i kruta konstrukcija karoserije. U kombinaciji s različitim aktivnim funkcijama za pomoć vozaču i sigurnosnim funkcijama to potvrđuje da EV9 pruža najveću udobnost i sigurnost na cesti.

Kategorije: Vijesti