Kia s pet nagrada iF Design Awards za 2024. godinu

Kia

Kia s pet nagrada iF Design Awards za 2024. godinu

Kia je na podjeli nagrada iF Design Awards 2024 ostvarila izuzetan uspjeh, nakon što je stručni žiri renomiranog dizajnerskog foruma prepoznao pet elemenata iz različitih programa Kia.

Novi Kia EV9, višestruko nagrađivani SUV, svom je odličnom rezultatu dodao i ekskluzivno zlatno priznanje. Dodatno priznanje koje je dobilo samo 75 najboljih dizajna iz cijelog svijeta dokazuje neprestan uticaj Kijine dizajnerske filozofije »Opposites United«.

Opposites United spretno upotrebljava napetost između različitih vrijednosti prirode i savremenosti stvarajući harmonijsku cjelinu. Ovaj koncept Kijinim dizajnerima pruža okvir za združivanje jedinstvene kombinacije elegantnih, izvajanih oblika i samouvjerenu, odlučnu geometriju, što vodi u nastanak iznenađujuće modernog, ali ujedno i graciozno skrojenog završnog proizvoda.

“EV9 predstavlja našu neprestanu posvećenost novim dostignućima na području dizajna, povezivosti i upotrebljivosti kao i našu odgovornost do životne sredine,” naglasio je Karim Habib, izvršni podpredsjednik i vođa Kijinog globalnog dizajna. “Dobijanje ove nagrade je priznanje za posvećenost i posvećen rad brojnih članova naše ekipe dizajnera i inžinjera te jasno naglašava naš trud da s uvjerljivim i promišljenim dizajnom utičemo na automobilsku industriju i tržište.”

Vanjština modela EV9 svojim uspravnim stavom, jasnim linijama i ravnim površinama isijava samopouzdanje, jasnoću i mirnoću. Karakteristično “digitalno tigrovo lice” pokazuje vizionarski i futuristički izgled kog naglašavaju maska s digitalnim uzorkom svjetala i vertikalni farovi.

Unutrašnjost, koju karakterišu ravno dno i dug međuosovinski razmak, koristi prednosti platforme E-GMP za pružanje odlične prostranosti, dok su elementi poput sjedišta i centralna konzola dizajnirani s profinjenošću, što dodatno naglašava osjećaj prostranosti.

Kia

Pored toga kabina EV9 je koncipirana u skladu s Kijinom “trostepenom strategijom održivog dizajna “. Strategija, koja utjelovljava posvećenost brenda održivosti, želi pružati postepeno smanjenje upotrebe kože životinjskog porijekla, uvođenje Kijinih 10 obaveznih elemenata održivosti i podrška istraživanjima na području razvoja prirodnih materijala.

Nagradu za model EV9 su članovi žirija iF obrazložili: “Kia EV9 širi estetske granice velikih SUV-ova i ujedno unaprijeđuje njihove funkcionalne mogućnosti. Zbog njegovog savremenog dizajnerskog jezika drugi veliki SUV-ovi izgledaju staromodno, dok sjedišta u drugom redu koja se okreću i brojna manja funkcionalna rješenja brinu o tome da je život u vozilu zabavniji! Ko kaže da održivi dizajn ne može biti uzbudljiv?”

Nagrađen i infotainment sistem “Ki” u EV9

Informaciono-zabavni sistem “Ki” može se pohvaliti grafičkim stilom koji je u skladu s vrijednostima Opposites United i dopunjuje koncept vozila, jer koristi očima prihvatljivije i prepoznatljive boje čime zaokružuje jedinstveno i savremeno iskustvo brenda Kia. Pobjednik u kategoriji sučelja proizvoda Ki temelji se na ključnom vizualnom izgledu kose crte koja predstavlja rastuće težnje, a korištena je kod svih elemenata infotainmenta, od ikona, slova do armaturne ploče.

Dijagonalni rub daje prepoznatljiv i skladan izgled, dok ujedno zadržava jasnoću i prepoznatljivost. Konfiguracija korisničkog sučelja koja je optimizovana za ekran osmišljena je tako da nove funkcije, kao što je punjenje električnih vozila, postanu intuitivnije i čitljivije. To korisnicima omogućava lakše prepoznavanje prelazaka među signalima i bolje razumijevanje informacija o punjenju i pražnjenju baterije.

Dodatne nagrade za fizične, digitalne i interaktivne dizajnerske inicijative zaokružuju izuzetan rezultat Kije

Pored uspjeha modela EV9 Kia je počastvovana da su članovi žirija iF prepoznali i još nekoliko njenih projekata, uključujući dizajn za komunikacijo Kijinih “80 godina kretanja “, dizajn sajamskog štanda “Windows of Inspiration” i interaktivno medijsko iskustvo “Kia EV Unplugged Ground”. Svi dobitnici nagrade iF Design Award dokazuju ključnu ulogu koju ima snažan dizajn brenda Kia.

Sva nagrađena djela predstavljena su na sajtu https://ifdesign.com/en/ i objavljena u aplikaciji iF Design App.

Kategorije: Vijesti