Kia svečano otvorila novu fabriku u Meksiku

kia-motors-mexico-plant-grand-opening-ceremony-medium

Kia svečano otvorila novu fabriku u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na nedavnoj svečnosti  pred 500-ak uglednih uzvanica svečano otvorila svoju novu fabriku u Meksiku.

Gradnja Kijine nove fabrike, koja se nalazi u gradu Pesquería u sjevernomeksičkoj  pokrajini Nuevo Léon, počela je u oktobru 2014. Investicija u proizvodni pogon, koji je već Kijin šesti izvan Južne Koreje, vrijedna je čak 3 milijarde dolara.

Svečanosti koja se odvijala u pogonu za montažu prisustvovali su brojni ugledni gosti, između ostalog i meksički ministar privrede Ildefonso Guajardo Villareal, guverner pokrajine Nuevo Léon Jaime Rodríguez Calderón i gradonačelnik Pesquerije Miguel Ángel Lozano Munguía. U delegaciji od oko 100-ak gostiju iz Koreje bili su i predsjednik Hyundai Motor Group Mong-Koo Chung i podpredsjednik i direktor korporacije Kia Motors Hyoung-Keun Lee.

“Naša nova fabrika u Meksiku je najnoviji korak ka ostvarivanju plana da Kia postane jedan od vodećih automobiliskih brendova na svijetu,” rekao je na svečanosti Mong-Koo Chung, predsjednik Hyundai Motor Group, i dodao: “Inovativan dizajn i vrhunski kvalitet  vozila iz nove meksičke fabrike objeručke će prihvatiti naše cijenjene stranke, ne samo u Meksiku, nego i u drugim zemljama Južne i Sjeverne Amerike.”

kia-motors-mexico_quality-center-medium

Kia širi globalnu proizvodnju

Kijina nova fabrika godišnje će proizvoditi čak 400.000 vozila, što će povećati kapacitete kompanije na ukupno 3,56 miliona vozila. Proizvodnja je u maju ove godine započela prvim primjercima automobila srednjeg razreda – modela Kia Forte (na nekim tržištima se prodaje pod imenom Cerato).

Sljedeće godine proizvodnja novog Rija

Početkom 2017. u meksičkoj fabrici počinje i proizvodnja četvrte generacije novog Rija, koji će inače svjetsku premijeru doživjeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu.

kia-motors-mexico_assembly-line-workers-medium

Fabrika će proizvoditi 400.000 vozila godišnje

Pored isporučivanja vozila meksičkom tržištu, gdje Kia do 2020. namjerava dostići 5-postotni tržišni udio, 80 posto proizvodnje namijenjeno je brojnim drugim zemljama u regiji, između ostalog SAD-u i drugim južnoameričkim tržištima, gdje je realno za očekivati rast potražnje. Fabrika trenutno radi u jednoj smjeni, što je dovoljno za proizvodnju oko 100.000 vozila godišnje, odnosno jedno vozilo na svake 53 sekunde. Druga i treća smjena kreću s radom u 2017., što će povećati godišnje proizvodne kapacitete na 300.000 vozila (otprilike toliko koliko proizvode u fabrici u Slovačkoj), dok se očekuje da će fabrika raditi punim intenzitetom od 400.000 vozila godišnje krajem 2018.

Centar za kontrolu kvaliteta i 420 robota

Nova fabrika automobila je jedna od najsavremenijih na svijetu. Između ostalog se može pohvaliti  sa ukupno 420 robota u pogonima za izradu lima, karoserije, lakirnici i montaži. Novi centar za kontrolu kvaliteta je garant proizvodnje po najvišim standardima. Zadivljujuća je i završna faza proizvodnog procesa s naprednim ocjenjivanjem kvaliteta komponenata i vrednovanjem, gdje se kontrola kvaliteta obavlja zajedno s Kijinim dobavljačima, što svim sudionicima omogućava upotrebu svih saznanja koja su bilo kako povezana s kvalitetom. Centar za kontrolu kvaliteta omogućava neprestana poboljšanja kvaliteta vozila, kao i rast ugleda brenda kao proizvođača koji premašuje očekivanja kupaca.

kia-motors-mexico_robotics-medium

14.000 novih radnih mjesta i više društvene odgovornosti

Fabrika cijeloj regiji donosi brojna nova radna mjesta. Tako će do kraja 2017. u njoj i kod njenih dobavljača dobiti posao  čak 14.000 ljudi.

Fabrika će imati i centar za školovanje zaposlenih u montaži vozila. Kijin sistematičan pristup stručnom osposobljavanju i razvoju ljudskih resursa će od svakog zaposlenog zahtijevati 15-dnevno školovanje  prije početka rada u pogonu za montažu vozila, s mogućnošću dodatnih daljnjih školovanja.

Fabrika Kia Motors Mexico će oko milion dolara godišnje uložiti u društveno odgovorne projekte, koji se tiču lokalnog stanovništva Pesqueríje. Te aktivnosti će između ostalog uključivati donacije vozila za organizacije, koje su zadužene za javnu sigurnost, podršku siromašnijim domaćinstvima, gradnju obrazovnih centara i stipendije.

kia-motors-mexico_assembly-shop-medium

Kategorije: Vijesti