Kia u Evropi prvi put u istoriji prodala 400.000 vozila godišnje

Kia Optima hibrid 08

Kia u Evropi prvi put u istoriji prodala 400.000 vozila godišnje

Kia Motors je krajem novembra dostigla novu prodajnu prelomnicu – prvi put u svojoj istoriji je u Evropi zabilježila 400.000 prvi put registrovanih vozila u jednoj godini. To je mnogo bolje od prošlogodišnjeg, takođe rekordnog rezultata 384.790 vozila, za što im je trebao mjesec više.

S ovogodišnjim povećanjem prodaje je Kijin tržišni udio na evropskom tržištu vozila narastao na 2,9 % (2,8 % u istom periodu 2015.), a do kraja godine vjerovatno dostiže 3,0 %. Prodajnom uspjehu je između ostalog doprinio i ulazak Kije u nove klase, što je samo još dodatno ojačalo reputaciju Kije kao proizvođača atraktivnih vozila visokog kvaliteta.

Michael Cole, izvršni direktor u Kia Motors Europe, rekao je: “Kijini dizajnerski i razvojni timovi su raširili ponudu svježih i privlačnih modela, koji su vrlo popularni kod evropskih kupaca, što će nam nesumnjivo pomoći kod ostvarivanja organskog rasta u 2016. godini.”

Trenutni uspjeh Nira i Optime

Novi hibridni crossover Niro – kod nas ga očekujemo početkom iduće godine – već se potvrdio kao veliki hit, jer su kupci širom Evrope od početka prodaje u julu naručili čak 23.000 primjeraka. Prodaja novog Sportaga i dalje raste, a u odnosu na 2015. veća je za čak 35 %. U prvih 11 mjeseci ove godine je novi Sportage s ukupno prodatih 105.317 vozila premašio cjelokupnu prošlu godinu.

Ponudu Kia Optime je dopunio dolazak prvih primjeraka nove varijante Sportswagon, priključnog hibrida i sportskih varijanti GT. Nove varijante su mnogo doprinijele rastu od nevjerovatnih 214 % u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno novi Sportswagon, koji na naše ceste stiže početom iduće godine, predstavlja skoro dvije trećine (65 %) prodaje Optime u Evropi. Bogatija ponuda nove Optime povećava Kijinu popularnost u D klasi, pogotovo među flotnim kupcima.

Kategorije: Vijesti
Tags: 2016, kia, Prodaja, vijesti