Kia u Parizu sa četiri premijere

Kia u Parizu sa četiri premijere

Novi Kia Carens, kompaktni monovolumen i novi Kia pro_cee’d danas su doživjeli svjetsku premijeru na pariskom Mondial de l’Automobile 2012. Osim njih u Evropi se prvi put predstavljaju i limuzina Optima Hybrid i restilizovani sportski terenac Kia Sorento.

Novi Carens vraća Kiju u jedan od najkonkurentskijih razreda na evropskom tržištu automobila, a dizajniran je i napravljen kako bi zadovoljio potrebe i ispunio očekivanja  savremenih porodica. Napravljen je na novoj platformi i nudi dopadljivu, ali i praktičnu prostranost s vitkim i aerodinamičnim linijama, dugim međuosovinskim razmakom, a nudiće se sa pet ili sedam sjedišta.  Na raspolaganju će biti četiri motora snage od 115 do 177 KS i emisijama CO2 od 118 g/km.

Napravljen u Evropi, a u prodaji na proljeće iduće godine novi 3-vratni Kia pro_cee’d preuzeo je sve provjereno najbolje osobine petovratnog i karavanskog cee’da, a tome je dodao i sportski izgled, koji je prethodnika učinio tako popularnim.

Novi pro_cee’d strankama nudi identičnu gamu motora i mjenjača. Dužina vozila (4.310 mm) i širina (1.780 mm) kao i međuosovinski razmak (2.650 mm) jednaki su kao kod petovratnog cee’da, dok je visina snižena za 40 mm, B stub je pomaknut nazad za 220 mm, a novo je prvenstveno ono što je iza njega – bočna stakla i ploče, C stub, zadnji dio, svjetla i branik.

Kia je ekskluzivno za evropsko tržište razvila hibridnu varijantu limuzine Optima, koja je prvi benzinski hibrid u D klasi u Evropi i može se pohvaliti inovativnim i u Kiji razvijenim ‘paralelnim hibridnim sistemom’ sa 2,0-litarskim benzinskim motorom i 30-kilovatnim električnim motorom. Hibrid pruža jedinstvenu smjesu performansi – najveća snaga iznosi čak 190 KS, za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 9,4 sekunde, a najveća brzina ograničena je na 192 km/h – i najnižu prosječnu potrošnju goriva (5,4 l/100 km) i niske emisije CO2 (125 g/km).

Restilizovani sportski terenac Kia Sorento donosi osjetnije promjene, koje između ostalog uključuju sasvim obnovljenu karoseriju, novi 2,4-litarski GDI motor sa 192 KS i dorađene dizelske motore s niskom potrošnjom goriva i emisijama CO2. Poboljšani Sorento može se pohvaliti i boljom uglađešću kao i dodatnim visokotehnološkim i sigurnosnim pomagalima.

Direktni prenos Kijine novinarske konferencije iz Pariza na raspolaganju je http://www.kia.ba/paris_motor_show/. Prenos počinje danas 27. septembra u 17:30.

Kategorije: Vijesti