Ko je novi šef Volkswagen grupacije?

Ko je novi šef Volkswagen grupacije?

Volkswagen grupacija dobila je novog izvršnog direktora. Na toj poziciji bio je Matthias Mueller koji je ranio bio izvršni direktor Porscha.

Novi izvršni direktor Volkswagen grupacije je Herbert Diess koji je do sada bio izvršni direktor Volkswagen brenda. Njegovo imenovanje za izvršnog direktora grupacije dolazi u sklopu novog restrukturiranja rukovodstva.

Matthias Muller imao je važeći ugovor po kojem se trebao zadržati na poziciji izvršnog direktora Volkswagen grupacije do 2020. godine. Matthias Muller je pokrenuo temeljno restrukturiranje kompanije koja se okrenula elektrifikaciji i smanjenju troškova u nastojanju da sanira posljedice “Dieselgate” afere. Ova afera do sada je Volkswagen grupaciju koštala oko 25 milijardi eura.

Ko je Herbert Diess?

Ovaj 59-godišnjak bio je zaposlenik BMW-a, a od dolaska u Volkswagen vrlo je cijenjen od Volkswagen odbora. U prošlosti njegove kolege su ga opisali kao “ambicioznog i gladnog uspjeha”, ali je malo poznato o njegovom uticaju koji je imao Münchenu kao zaposlenik BMW-a.

Svoju karijeru Diess počinje na akademiji 1980, u svojoj biografiji ima upisano da je do 1994. godine radio za Bosch. U periodu vodio je jednu od tvornica u Španiji. Nakon Boscha prelazi u BMW, gdje je bio na poziciji šefa prodaje, a nakon toga prelazi na poziciju šefa istraživanja i razvoja.