Održan TAS Expo povodom 50. godina od početka proizvodnje automobila u Sarajevu

Održan TAS Expo povodom 50. godina od početka proizvodnje automobila u Sarajevu

U Vogošći se održava manifestacija u povodu 50. godišnjice od početka proizvodnje automobila u Sarajevu.

Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u Bosnu i Hercegovinu, počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje.

U Vogošći su, od 1965. godine, montirani i automobili iz programa tvornice NSU. Bili su to modeli NSU Prinz 1000, te modeli 110 i 1200. Montirano je prosječno pet hiljada Prinčeva godišnje. Ipak nisu imali status domaćeg automobila, jer nije ugrađivano dovoljno dijelova domaće proizvodnje.

Tvornice Pretis, Pobjeda iz Goražda, Igman iz Konjica i Slavko Rodić iz Bugojna formirale su 1968. godine složno preduzeće Metalna industrija UNIS. Proizvodni program Pretisa baziran je potom na proizvodima namjenske industrije, a proizvodnjom automobila bavio se TAS, formiran 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG.

U Vogošći je potom, od 1972. godine, obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini. Bubu su 1976. godine naslijedili VW Golf 1 i Jetta, a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. 1982. godine počinje i montaža VW Caddy-ja. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, firma Volkswagen Sarajevo početkom 1998. godine pokreće SKD montažu nekih modela Škode (Felicia, Fabia, Octavia, Superb), Volkswagena (Polo, Golf, Passat) i  Audija (A3, A4, A6, A8, Q7), koja je trajala do kraja 2008. godine.

Svečana ceremonija otvaranja ove manifestacije održana je u firmi Volkswagen Sarajevo u Vogošći, a prisutnima su se obratili: gospodin Malik Šišić ispred kompanije Volkswagen Sarajevo, Mirsad Jašarspahić, ispred Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i  gospodin Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća.

Ovom prilikom prisutni su obaviješteni da je pokrenuta inicijativa sa ciljem otvaranja Tehničkog muzeja u krugu ove fabrike gdje bi bila izložena vozila koja su ovdje proizvedena, kao i automobili koji su montirani od 1998. do 2008. godine.

Nakon defilea vozila proizvedenih u TAS-u ista su izložena na Trgu ispred Kulturno-sportskog centra u Vogošći. Izložba traje dva dana. Ova manifestacija se održava u sklopu „Vogošćanskih dana“.

Kategorije: Vijesti