Saradnja Toyote i BMW

BMW grupacija i TMC potpisali obavezujući sporazum

bmw toyota agreement

BMW grupacija i Toyota Motor Corporation (TMC) nastavljaju svoju saradnju na polju održive mobilnosti, potpisivanjem obavezujućeg ugovora za dugoročnu saradnju u zajedničkom razvoju: sistema gorivih ćelija, zajedničkom razvoju arhitekture i dijelova za nova sportska vozila, kao i prema zajedničkom istraživanju i razvoju laganih tehnologija. Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon potpisivanja pisma namjere u junu prošle godine.

Također, BMW grupacija i TMC su potpisali i sporazum o početku saradnje na polju istraživanja litij-zračnih baterija, nove generacije litijevih baterija, što označava drugu fazu zajedničkog istraživanja na polju Nove generacije ćelija litij-ionskih baterija, koja je započela u martu 2012. godine.


Glavne tačke sporazuma su:


1. Sistem gorivih ćelija

– Kompanije su uvjerene da je tehnologija gorivih ćelija jedno od adekvatnih rješenja za postizanje nultih emisija. BMW grupacija i TOYOTA će dijeliti svoje tehnologije u zajedničkom razvoju najvažnijih sistema za vozila s gorivim ćelijama. Ovaj sistem trebao bi biti završen u 2020. godini, a obuhvata saradnju u izradi sklopa gorivih ćelija, spremnika s vodikom, motora i baterije.

– Kompanije će zajedničkim snagama raditi i na razvoju infrastrukture za punjenje vodikom, u izradi kodeksa i neophodnih standarda, a isto tako i u popularizaciji vozila na gorive ćelije.


2. Sportska vozila

Kompanije su se usaglasile o izradi studije isplativosti, koja bi trebala biti završena do kraja 2013. godine, a cilj joj je definisati zajednički nacrt platforme za sportsko vozilo, kombinujući svoje tehnologije i znanja kako bi zadovoljstvo korisnika podigli na viši nivo. Obje kompanije dijele viziju o saradnji na polju razvoja sportskih vozila.

bmw toyota


3. Lagana tehnologija

Kompanije će zajedničkim snagama raditi na razvoju laganih tehnologija koje se koriste u izradi karoserije vozila, uz najmodernije materijale poput ojačanih kompozita, s naglaskom na upotrebu ovih tehnologija u razvoju zajedničke platforme sportskih vozila, ali i drugih TOYOTA i BMW vozila.


4.  Nova generacija litijevih baterija

Kompanije će zajednički razvijati litij-zračne baterije sa znatno većom gustoćom energije kakva uveliko premašuje kapacitet sadašnjih litij-ionskih baterija.

Norbert Reithofer, predsjednik Odbora direktora BMW AG je izjavio: “TMC i BMW grupacija dijele zajedničku viziju održive mobilnosti u budućnosti. U svjetlu budućih tehnoloških dostignuća, cjelokupna automobilska industrija susreće se s ogromnim izazovima, koje mi vidimo kao prilike. Ova saradnja predstavlja kamen temeljac za budući uspješan razvoj obje naše kompanije.”

Akio Toyoda, predsjednik Toyota Motor Corporation dodao je: “Prošla je tek godina od potpisivanja zajedničkog Pisma namjere, a svakim danom naš odnos jača i vidimo koliko brzo napredujemo. Sada ulazimo u fazu koja obećava uspjeh. Svjedočimo važnosti svega onoga što smo naučili iz naše saradnje, te ćemo nastaviti vrijedno raditi prema ostvarenju našeg zajedničkog cilja, koji je izrada još boljih automobila.”

BMW grupacija i TMC su se u decembru 2011. godine prvo sporazumjele o saradnji na razvoja nove generacije ekoloških vozila i tehnologija, te su tada potpisale ugovor prema kojemu bi BMW grupacija opskrbljivala ​​Toyota Motor Europe s visoko efikasnim dizel motorima. Od tada, BMW grupacija i  TMC, kao dugoročni strateški partneri, zajedničkim naporima nastoje realizovati viziju održive mobilnost za budućnost.

Kategorije: Vijesti