Schreyer postao predsjednik Kia Motorsa

Peter Schreyer postao predsjednik Kia Motors Corporation

Peter Schreyer

Peter Schreyer, šef Kijinog dizajna i čovjek, koji je izveo njenu dizajnersku preobrazbu, postao je predsjednik Kia Motors Corporation – time je postao i prvi Nekorejac u istoriji ove najstarije korejske automobilske marke i jedan od tri predsjednika. 59-godišnji Schreyer se Kiji pridružio 2006. godine kako bi odredio novu dizajnersku strategiju marke i najzaslužniji je za predstavljanje nove kućne “tigrove” maske za cijelu gamu modela.

Od tada je dizajnersko odjeljenje predstavilo mnogo uzbudljivih koncepata i dramatičnih novih modela (u Evropi su najpoznatiji Sportage i cee’dova porodica te nekoliko većih limuzina, koje su prvenstveno poznate izvan Evrope – Optima, K7 i Quoris te mališani Picanto i Rio). Schreyer je više puta izrazio svoju predanost Kiji i odlučnu želju nastaviti sa svojim radom i progresivnim dizajnom i dalje razvijati Kiju. Novi monovolumen Carens, koji na proljeće dolazi na tržište, zaokružiće Kijinu gamu modela, koja temelji na Schreyerovoj dizajnerskoj filozofiji.

Schreyerovo imenovanje je Benny Oeyen, podpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, komentarisao sljedećim riječima: “Čestitam Peteru Schreyeru na imenovanju, koje je rezultat uloge, koju je sa svojim dizajnom imao u Kijinom izvanrednom uspjehu u zadnjih nekoliko godina,” i dodao da se raduje nastavka rada s Peterom.

Bavarac Schreyer je oženjen i otac dvoje djece. Studirao je u Njemačkoj i Engleskoj (Royal College of Art mu je kasnije podijelio i počasni doktorat), a nakon toga je postao dizajner u grupaciji Volkswagen i imao je značajan doprinos u dizajniranju nekoliko njihovih modela kao što su npr. VW Passat i Audi TT.

Kategorije: Vijesti