Već milion Sorenta s oznakom “Made in USA”

Već milion Sorenta s oznakom “Made in USA”

Kia Motors slavi proizvodnju milionitog primjerka svog najpoznatijeg sportskog terenca Sorento u svojoj američkoj fabrici. Baš na praznik rada, 1. maja, u Kijinoj fabrici u West Pointu u saveznoj državi Georgia su proizveli jubilarnog Sorenta, namijenjenog sjeveroameričkom tržištu.

Proizvodnja u fabrici u koju je Kia investirala više od 1,1 milijardi dolara (1 milijarda eura) upravo je sa Sorentom započela krajem 2009. godine, kome se 2011. pridružila limuzina Optima. Zajedno s lokalnim dobavljačima je KMMG, što je skraćenica za fabriku Kia Motors Manufacturing Georgia, zaslužna za stvaranje više od 15.000 radnih mjesta u West Pointu i regiji. Do danas su u KMMG proizveli gotovo 2,4 miliona vozila.

Harrison Shin, izvršni direktor KMMG, rekao je povodom jubileja: “Sorento je za sve nas u fabrici nešto posebno, jer je bio prvo vozilo, koje smo tu počeli proizvoditi. Naš team u West Pointu teži ka proizvodnji najboljih vozila na svijetu i ka tome težimo svaki dan. Želim čestitati našem teamu na još jednoj prelomnici.”

Sorento prošle godine s rekordnom prodajom u Evropi

Kijinu perjanicu za Evropo i ostala tržišta proizvode u Hwasungu u Južnoj Koreji. Prodaja Sorenta v Evropi je inače prošle godine dostigla 15.769 vozila, što je najviše do sada od 2002., kada se »rodio« ovaj legendarni sportski terenac.

Kijina jedinstvena 7-godišnja garancija

U Evropi Sorento nudi 7-godišnju garanciju (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara).

Kategorije: Vijesti