Volkswagen Arteon napada na BMW i Mercedes kupce

Volkswagen Arteon napada na BMW i Mercedes kupce

Volkswagen ima velike planove sa novim modelima, a jedan od njih je ulazak u premium tržište sa novom perjanicom Arteonom.

Volkswagen je pokušao ući u premium segment sa modelom Phaeton što se i nije pokazalo posebno uspješnim. Nakon što se odustalo od novog Phaetona, godinu dana poslije stigao je Arteon koji je manji, ali i jeftiniji od velikog Phaetona.

Arteon dolazi u fastback formi i cilja na kupce koji svoj automobil traže u premium segmentu. Do sada kupci su mogli birati između BMW Serije 4 Gran Coupe ili Mercedes-Benz CLS, a sada je tu i Arteon po nižoj cijeni. Arteon će nakon početka prodaje dobiti i šest cilindarski motor, a kasnije se očekuje i karavanska izvedba popularno nazvana “shooting brake”.

Prodaja Arteon na njemačkom tržištu počinje od jula ove godine, a na bh. tržištu očekuje se u septembru. Cijena za Njemačko tržište startuje od 34.800 eura. Volkswagen planira da godišnje proda do 40.000 Arteona, što je na nivou prethodnika CC.

Volkswagenova modelska ofanziva nastavit će se na jesen ove godine kada će biti predstavljeni novi Polo, koji je jedan od bestselera njemačkog proizvođača, i novi Touareg.

Analitička firma IHS Markit očekuje da novi model glatko nadmašiti prodajna očekivanja. Prema njihovim analizama isporuke Arteona na ključnim tržištima Evrope, Kine i Sjeverne Amerike mogle bi da se udvostruče u odnosu na plan.

IHS očekuje da će prodaja BMW-a serije 4 Gran Coupe pasti za 16 %, dok će prodaja Mercedesa CLS skočiti za 10 %. Prema IHS analizi, polovina od ukupne globalne prodaje Arteona trebala bi završiti u Kini.

Kategorije: Vijesti