Volkswagen ima novog globalnog rivala u prodaji i razvoju

Volkswagen ima novog globalnog rivala u prodaji i razvoju

Volkswagen se godinama borio sa Toyotom za poziciju broj 1. po prodaji automobila u svijetu. Ipak, u budućnosti Volkswagen neće se više boriti sa Toyotom već sa potpuno novim svjetskim proizvođačem modernih automobila.

Volkswagen od 2025. godine planira da njihova kompletna proizvodna linija bude električna i svoj razvoj u potpunosti zaokreće prema elektrifikaciji. Gledajući u tom pravcu, novi Volkswagenov rival bit će američka Tesla koja proizvodi automobile isključivo na električni pogon.

“U starom svijetu bili su to Toyota, Hyundai i francuske marke. U novom svijetu to je Tesla. Tesla spada u rivale koji imaju mogućnosti kakvima mi trenutno ne raspolažemo”, rekao je Herbert Diess, šef Volkswagena.

Prošle godine Volkswagen je predstavio svoju I.D. seriju automobila koju čini pet električnih modela. Prvi je I.D. concept, predstavljen na sajmu automobila u Parizu, koji bi trebao biti uspješan poput Golf modela. Odlikuje ga autonomija do 600 km, a u serijsku proizvodnju mogao bi već 2020. godine.

Volkswagen želi ponoviti uspjeh prve generacije Golfa, te da bude prvi proizvođač koji će proizvesti više od milion električnih automobila.

Kategorije: Vijesti