Vrhunska sigurnost

Vrhunska sigurnost Volvo modela

Dokazana Volvo sigurnost

Svaka godina je godina sigurnosti za Volvo. Švedska kompanija i dalje radi na dugoročnom cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu, a rezultati brojnih nezavisnih instituta širom svijeta naglašavaju i jačaju ovu spasonosnu filozofiju. Posljednji u nizu je američka Top Safety Pick+ (najbolji sigurnosni izbor) nagrada za Volvo modele S60 i V60, te najbolji rezultat EuroNCAP testiranja u klasi za Volvo V40

„Sagledavanje svih rezultata na sigurnosnim testiranjima tokom protekle godine, potvrđuje naše globalno vodstvo na polju automobilske sigurnosti. Jako smo ponosni što našim kupcima nudimo najsigurnije automobile na svijetu“ – kaže Lotta Jakobsson, stariji tehnički specijalist za sigurnost pri Volvo Cars sigurnosnom centru.

Volvo je na nedavno održanom sajmu automobila u Ženevi, predstavio još jedan svjetski novitet u svijetu automobilske sigurnosti. U pitanju je Pedestrian and Cyclist Detection  – inovativni sigurnosni sistem, kao dodatna mogućnost već postojećeg sistema detekcije i automatskog kočenja, koji detektuje pješake i bicikliste koji se iznenada pojave ispred vozila, te po potrebi koči automobil.

„Nekoliko je sigurnosnih studija potvrdilo da naši sistemi izbjegavanja udarca, značajno doprinose smanjenju broja nesreća. Stalnim razvojem naših preventivnih i sigurnosnih sistema, idemo prema cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvu“ – zaključuje Lotta Jakobsson.

Pregled najvažnijih sigurnosnih rezultata Volvo automobila tokom proteklih 12 mjeseci


Rekordni sigurnosni rezultat za Volvo V40 u EuroNCAP

Novi Volvo V40 je osvojio maksimalnih pet zvjezdica i najbolji rezultat svih vremena na EuroNCAP sigurnosnim testiranjima u klasi malih porodičnih vozila. V40 je istovremeno postigao i najbolji rezultat svih vremena u kategoriji zaštite pješaka, ostvarivši 88 posto ukupnog rezultata.


S60 i XC60 osvojili Top Safety Pick+

Sigurnost Volvo automobila potvrdio je i američki IIHS institut, jer su se Volvo S60 i XC60 našli među 18 automobila, koji su osvojili vrijednu Top Safety Pick+ nagradu. Kako bi dobio dodatnu plus ocjenu, automobil mora postići dobar ili prihvatljiv rezultat u novom testu frontalnog udarca u prepreku sa malim pomakom, ali i i vrhunske ocjene u ostalim testovima (bočni udarac, udarac u stražnji dio, prevrtanje). Pored vrhunskog rezultata modela S60 i V60 i modeli C30, S80 i XC90 su osvojili 2013 Top Safety Pick nagradu.


Najbolji rezultat Volva S60 i XC60 u frontalnom udarcu sa malim pomakom

Volvo S60 je jedan od dva automobila koji su u 2012. godini ostvarili najbolji rezultat u novom IIHS frontalnom udarcu sa malim pomakom. U novom testu, tek 25 posto površine prednjeg dijela vozila na vozačevoj strani, udara u čvrstu prepreku pri brzini od 64 km/h. Test je dizajniran, kako bi se dočarao udarac u drugo vozilo iz suprotnog smjera ili u objekat kao što je drvo ili stub. U 2013. godini u ovom je testu briljirao i Volvo XC60.


Pet ANCAP zvjezdica za V40

Australasian New Car Assessment Program (ANCAP), nedavno je novom Volvu V40, dodijelio maksimalan rezultat u pooštrenom testu za 2013. godinu. Naglašavajući izvrsnu zaštitu pješaka, ANCAP je Volvo V40 ocijenio kao primjer koji se posebno ističe među testiranim automobilima.


PET Euro NCAP zvjezdica za V60 Plug-in Hybrid

Volvo filozofija kaže da bi električni automobil morao biti siguran kao i svaki drugi automobil. Tu jednostavnu konstataciju potkrepljuju rezultati Euro NCAP sigurnosnih testiranja, na kojima je Volvo V60 Plug-in Hybrid jednostavno briljirao i osvojio najbolji rezultat među testiranim plug-in hibridnim automobilima. Maksimalnih pet zvjezdica u testu, koji je uključivao i frontalni udarac pri brzini od 64 km/h, dokazuje da je V60 Plug-in Hybrid siguran poput standardnog Volva V60.


Volvo S60 prvi osvojio pet zvjezdica u US-NCAP testu

U SAD-u, Volvo S60 je prvi automobil koji je osvojio svih pet zvjezdica u unaprijeđenom NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) testu, poznatijem i kao US-NCAP. Volvo S60 je jedini dobio pet zvijezdica u sva tri testa (frontalni udarac, bočni nalet na prepreku i bočni nalet na stub), a pohvaljen je i zbog svih aktivnih sigurnosnih sistema, koje preporučuje NHTSA.


Automatsko kočenje rezultira manjim brojem nesreća

Prednosti inovativne City Safety tehnologije, koja nudi automatsko zaustavljanje pri nižim brzinama, dokumentovane su u IIHS izvještaju, u kojem je naglašeno značajno smanjenje broja parnica osiguravajućih društava. Slična studija švedske osiguravajuće kompanije Volvia iz 2012. godine, pokazuje da su Volvo automobili opremljeni City Safety sistemom učestvovali u 23 posto manje nesreća od automobila koji taj sistem nemaju. U Velikoj Britaniji, limuzinski operator Tristar Worldwide, koji opslužuje kompaniju Virgin Atlantic, objavio je studiju koja pokazuje smanjenje broja naleta na vozilo ispred za čitavih 28 posto.

Od vremena objave ovih studija, City Safety tehnologija je unaprijeđena, te je sada aktivna do brzine od 50 km/h (prije 30 km/h).

Kategorije: Vijesti