Volvo investira u Švedsku

Volvo investira u Švedsku

Budućnost Volva kao jakog i nezavisnog automobilskog proizvođača, baziranog u Švedskoj, sada je dodatno ojačana, novom multimilijarderskom investicijom u SPA podesivu platformu (Scalable Product Architecture) i VEA generaciju motora (Volvo Engine Architecture). Glavni dio ova dva projekta, provodit će se upravo u Švedskoj, a isti predstavljaju jednu od najvećih industrijskih investicija u ovoj zemlji.

SPA (Scalable Product Architecture) je fleksibilna, podesiva platforma na koju će biti postavljeni gotovo svi budući Volvo modeli. U pitanju je proizvod koji se sastoji od zajedničkih modula i podesivih sistema i komponenti, proizvedenih u fleksibilnom proizvodnom sistemu. Uporedo sa SPA platformom, Volvo razvija i novu generaciju energetski efikasnih četverocilindarskih motora poznatih pod oznakom VEA (Volvo Engine Architecture). Ovi će se motori proizvoditi u pogonu Skövde, dok će se sklapanje svih pogonskih sistema, uključujući i hibridne vršiti u tvornici Torslanda u Gothenburgu.

„Gotovo polovina od otprilike 11 milijardi američkih dolara investicije od 2011. do 2015. godine bit će potrošeni u Švedskoj, u formi infrastrukture za proizvodnju nove platforme i motora. To je dokaz da Volvo želi učvrstiti svoj položaj kao švedskog proizvođača automobila sa unikatnom atraktivnošću na globalnom tržištu. SPA i VEA projekti jačaju našu atraktivnost u pogledu dizajna, užitka u vožnji i kvalitete do najsitnijih detalja. Naravno, u isto vrijeme se jačaju naše ključne vrijednosti – sigurnost i briga za životnu okolinu“ – kaže Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car grupacije

Širenje proizvodnih kapaciteta u Švedskoj

Oko jedne trećine investicija u Švedskoj namijenjene su širenju i unaprijeđenju Volvo proizvodnih pogona u ovoj zemlji. Značajna suma je investirana u gradnju nove karosernice u Torslandi, koja će biti završena u drugoj polovini 2013. godine. Pored toga, značajno će se investirati u karosernicu pogona Olofström, koja je modificirana u skladu sa novim modelima, baziranim na novoj platformi. Skövde tvornica motora, će također doživjeti značajne promjene u cilju uspješne proizvodnje nove porodice četverocilindarskih motora.

Tehnološka nezavisnost u povećana konkurentnost

Razvoj proizvodnje predstavlja najveći dio investicija u Švedskoj, dok će se rad na novoj platformi i motorima vršiti u Volvo razvojnom centru Torslanda u Gothenburgu.

„SPA nas čini tehnološki nezavisnim i bez ikakvih poveznica sa prethodnim vlasnikom. Nova arhitektura pokriva oko dvije trećine kompletne modelske ponude. Sa nekih 40 posto komponenti koje će automobili dijeliti bez obzira na veličinu, profitirat će proizvodni opseg, čime ćemo postati i konkurentiji. Sa nižim troškovima razvoja i zajedničkim dijelovima, ostat će više kapaciteta za fokusiranje na individualne detalje, koji su našim kupcima veoma važni“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj.

Prvi automobil, koji će se bazirati na novoj arhitekturi, bit će sljedeća generacija Volva XC90, koji će biti predstavljen krajem 2014. godine.

Kategorije: Auto industrija