Premijera Citroen modela u Ženevi 2013.

Citroen Zeneva 2013

Premijera Citroen modela u Ženevi 2013.

Na 83. sajmu automobila u Ženevi Citroen je predstavio novu viziju i tehnologiju za buduće modele. Tako je Citroen u Ženevu stigao sa osvježenim modelom C3, konceptnim modelom TehnoSpace koji će biti nasljednik modela C4 Picasso, novom tehnologijom Hibrid Air, posebne edicije DS3 linije, itd.

Osvježeni C3

Osvježeni model C3 zadržao je svoju dizajnersku prepoznatljivost, a promjene su najvidljivije na svjetlima i odbojnicma. Citroen C3 dobio je LED dnevna svjetla što će ga učiniti još atraktivnijim. Još jedan novitet koji je dobio C3 jeste Zenith prednje vjetrobransko staklo, koje se proteže i dijelu krova. Tako će budući vlasnici C3 modela sa Zenith vjetrobranom moći će uživat u još ljepšem i širem pogledu tokom vožnje.

Unutrašnjost automobila sada je opremljena kvalitetnim materijalima, a kupcima će biti na raspolaganju veliki broj prevlaka. Dozu luksuza u kabini podižu i hromirani detalji, a tu je mogućnost opremanja automobila sa kamerom za pomož pri parkiranju unatrag.

Osvježeni Citroen C3 ima Pure Tech motore koji donose 15% više snage i smanjenje potrošnje za 25%. Za pokretanje osvježenog C3 zaduženi su benzinski 1.0-litreni i 1.2-litreni trocilindrčni motori sa 68 i 82 KS. U ponudi benzinaca na raspolaganju je i snažniji VTi 120 motor sa 120 KS, koji se nudi sa ručnim ili automatskim mjenjačem.

Citroen Zeneva 2013_C3

TechnoSpace koncept

Citroen je predstavio i konceptni model pod nazivom Technospace koji će biti budući C4 Picasso. Ovaj model imat će rekordno malu količinu emitovanja CO2 od svega 98 g/km, što će obilježiti početak nove generacije Citroenovih vozila. Konceptni model Tehnospace nudi brojna tehnološka rješenja koja će biti prvenstveno u službi udobnosti, a krasi ga vrlo dopadan i izražajan dizajn.

Citroen Zeneva 2013_tehnospace

Hybrid Air

Hybrid Air je nova tehnologija koju će Citroen primjeniti na svoje buduće modele. Radi se o hibridnom rješenju koje koristi sabijeni zrak koji je povezan sa hidraulikom. Hybrid Air tehnologija trnutno je jedinstvena tehnologija u svijetu koju je razvila PSA grupacija u saradnji sa kompanijom Bosch.

Hybrid Air tehnologija donosi revolucionarne performanse, pa tako omogućava automobilu manju potrošnju od 3 l/100 km i to bez dodatnog akumulatora za punjenje. Takođe zagađenje životne okoline svedeno je na najmanju mjeru i sve to uz pristupačnu cijenu. Takođe, ova tehnologija ne zauzima veliki prostor u automobilu.

Citroen Zeneva 2013_hibrid

DS3 Vogue

Na štandu Citroena bio je poseban DS3 Cabrio model, koji je nastao u saradnji sa italijanskom kompanijom Vogue. Ovaj model već je predstavljen u februaru u Milanu na Fashion Weeku. Ova posebno izdanje DS3 modela nudi se mat sivom boji koju u Citroenu naziva „zvjezdana prašina“. Ovaj model ima tradicionalni platneni krov, a jedinstven detalj je laserom graviran „DS“ logo koji se može vidjeti u kućištima retrovizora. Unutrašnjost automobila presvučena je posebnom kožom, a velika pažnja se posvetila preciznim šavovima.

Prikupljeni novac od prodaje ove posebne linije bit će utrošen na projekat pod nazivom „Žena kreira život“ iza čega stoji inicijativa organizacije WHO da se poboljša zdravlje žena i djece.

Kategorije: Auto sajam