de la Rosa u Ferrariu

Pedro de la Rosa prešao u Ferrari

RV RACING PRESS

Španski veteran među F1 pilotima Pedro de la Rosa postao je novi član Ferrari F1 tima. Ovu vijest objavio je šef italijanskog F1 tima Stefano Domenicali. Četrdesetjednogodišnji De la Rosa pridružit će se svom zemljaku Fernandu Alonsu sa kojim je već sarađivao u sezoni 2007. dok su bili članovi McLarena.

Pedro de la Rosa svoju vozačku karijeru započeo je 1999. godine sa tadašnjom ekipom Arrowsaom, da bi kasnije karijeru nastavio u ekipi Jaguara. Nakon Jaugara odlazi u McLaren kao rezervni i test vozač, a 2006. godine nakon što je Montoya dobio otkaz u McLarenu preuzima vozačko mjesto te vozi sa Kimi Raikkonenom.

U 2006. godini ostvaruje i najbolji rezultat karijere, treće mjesto na Velikoj nagradi Mađarske gdje u izravnom duelu pobjeđuje Michaela Schumachera. U sezoni 2007. trebao se rotirati na vozačkom mjestu sa tadašnjim novajlijom Lewisom Hamiltonom ali nakon odličnih rezultata Hamiltona čitavu sezono ostaje rezerva. Nakon godina u Mclarenu kao test vozač, odlazi u ekipu HRT-a na vozačko mjesto.

Odlazak u Ferrari upotpunit će listu velikih timova za koje je vozio, u Ferrari F1 timu pokušat će svojim iskustvom pomoći sunarodnjaku Alonsu da konačno pobjedi Sebastiana Vettela iz Red Bulla. Primarni zadatak za de la Rosu bit će probne vožnje i rad u F1 simulatoru.

Kategorije: Formula 1